25.4.09

(0) Comments

SamSam 2009: sessie FAST ESP

Afgelopen woensdag heb ik SamSam 2009 bezocht, een Sharepoint gebruikersdag georganiseerd door Microsoft. Diverse scholen lieten zien wat ze zoal met Sharepoint in het onderwijs doen en er kwamen wat aardige voorbeelden langs.

De eerste sessie die ik bezocht was van Microsoft zelf en ging over Fast ESP, de geavanceerde zoektechologie die sinds vorig jaar onderdeel is van Microsoft. De manieren om in grote hoeveelheden data te zoeken zijn hierbij zeer uitgebreid en de complete inhoud van documenten wordt gescand op trefwoorden en gegevens die vervolgens weer worden gegroepeerd. Zo kun je na het zoeken op enkele trefwoorden weer een verdere verfijning aanbrengen. Ook het zoeken in beeld- of geluidsmateriaal zag er erg fraai uit. Sites waar de zoektechnologie is toegepast zijn o.a. GettyImages voor zoeken naar plaatjes en Scirus.com voor het zoeken naar wetenschappelijke informatie. Wat ook erg mooi is is de mogelijkheid om een preview van een document te zien op het zoekresultatenscherm in Sharepoint, zodat je het niet meteen hoeft te openen.

Hoewel er in Sharepoint 2007 ook een aardige zoekfunctie zit, valt deze in het niet bij wat er met Fast allemaal kan. Er werd wel bij gezegd dat dit pas echt tot zijn recht komt als je meer dan 30 miljoen documenten te doorzoeken hebt. Voor grote scholen misschien aantrekkelijk, maar voor een gemiddelde basis- of vo-school wat teveel van het goeie misschien.

Bookmark and Share
0 Responses to "SamSam 2009: sessie FAST ESP"

Een reactie posten