26.4.09

(0) Comments

UGame ULearn 2009

Annet Smith

,


Afgelopen donderdag was ik (net als vorig jaar) bij het symposium UGame ULearn, waar dit keer het thema Marketing, Nieuwe Media en Mediawijsheid was. Met name dat laatste sprak mij aan, omdat er ook binnen mijn eigen school meer vraag komt naar informatie hierover. Docenten zien dat cursisten bijvoorbeeld niet goed kunnen zoeken via Google of gevonden materiaal niet op waarde kunnen schatten. Ik had dan ook gehoopt hier meer over te horen. Helaas bleek dat niet het geval. Hoewel er veel andere leuke sessies waren rondom gaming en nieuwe media, heb ik kennelijk de verkeerde keuzes gemaakt en weinig over mediawijsheid gehoord. Maar wat ik wel hoorde was niet minder de moeite waard, dus de dag was zeker geen verloren dag voor  mij.

Wat me vooral is bijgebleven is als eerste de Extinction timeline uit het verhaal van Helen Blowers (bedenker van 23 dingen), een plaatje waarin staat aangegeven wanneer allerlei zaken die nu nog bestaan in de toekomst zullen verdwijnen. Hoewel je dit natuurlijk met een korreltje zout moet nemen, want wie kan er nou echt in de toekomst kijken? Zo is bijvoorbeeld het laatste item in het plaatje "Death" in 2050, wat zou betekenen dat we daarna allemaal het eeuwige leven hebben. Maar interessante punten voor discussie zaten er wel in zoals dat boeken gaan verdwijnen en scholen en bibliotheken zoals we ze nu kennen. Kijk vooral eens naar het plaatje want hier kan ik het niet groot genoeg plaatsen om leesbaar te zijn.

Wat zeer opvallend was deze dag was de grote hoeveelheid twitteraars in de zaal. Ik was verbaasd dat er zoveel mensen live verslag deden van de dag en de hashtag #ugul09 werd zelfs een trending topic op Twitter. In de pauze heb ik dan ook wat twitteraars ontmoet die ik alleen nog maar virtueel kende. Opnieuw werd nog eens de kracht van dit sociale netwerk duidelijk doordat tijdens sessies werd meegediscussieerd en ook presentatrice Annemarie van Gaal maakte gebruik van de twitterwall om de reacties van het publiek te peilen.

Een ander hoogtepunt van de dag vond ik de keynote van Father Roderick, waarvan ook opnames zijn gemaakt. Deze priester had een interessant en grappig verhaal over nieuwe media in een oud instituut als de kerk. Zo gebruikte hij Star Wars als uitgangspunt van zijn verhaal en kwam o.a. een anecdote over de paus en een iPod voorbij. Ook als je niet kerkelijk bent is dit verhaal toch zeer de moeite van het bekijken waard! Kijk even bij Trendmatcher Willem Karssenberg  voor de beelden.

De sessie van Pierre Gorissen over allerlei web 2.0 toepassingen was interessant, zelfs voor mij, omdat er allerlei zaken live werden gedemonstreerd die ik ook nog niet allemaal had gezien, zoals Google Latitude en Mogulus. Helaas werkte de laatste niet helemaal, maar verder was het een snelle sessie vol voorbeelden van wat er allemaal met web 2.0 kan. De netwerkdoos van Pierre was een leuk idee en Willem ging als mysterie guest nog even stemmen via sms2Vote uitleggen wat goed aan leek te slaan. Lees meer over deze sessie bij Pierre, waar je ook de presentatie kan vinden.

Wat natuurlijk in meerdere presentaties terugkwam is de opkomst van het digitale boek en de e-readers. Iets waar een "ouderwets" instituut als de bibliotheek ook iets mee zal moeten en waar we als onderwijs ook niet meer omheen kunnen. Liesbeth Mantel (Moqub), een van de organisatoren, heeft hierover net een interessant stuk geschreven dat het lezen zeer waard is. Ook heeft ze een mooie terugblik op de dag gepost. Ik denk dat de organisatoren een prima dag hebben neergezet met veel interessante verhalen die me zeker zullen bijblijven!

Bookmark and Share
0 Responses to "UGame ULearn 2009"

Een reactie posten