14.5.09

(0) Comments

Afsluiting 3 jaar Verbonden met ICT

Annet Smith


Gisteren was ik in Madurodam op uitnodiging van Kennisnet, die er een feestelijke afsluiting organiseerden van 3 jaar Verbonden met ICT. Deze regeling, die uiteenvalt in de thema's gaming, web 2.0, streaming media en repositories, werd bij ons op het ROC zo goed ontvangen dat we in die 3 jaar maar liefst 5 projecten succesvol hebben afgerond. Daarnaast zitten we momenteel nog middenin een ankerproject en een project rond het arrangeren van digitaal leermateriaal.

Omdat we als ROC zo'n "grootafnemer" zijn geweest waren we gisteren ook met een grote groep vertegenwoordigd in Madurodam en mocht ik samen met mijn CvB-er Ed vd Berg nog op het podium plaatsnemen voor een forum. Een hele leuke ervaring, vooral omdat de andere deelnemers aan de tafel vergelijkbare ervaringen hebben met het opzetten van dergelijke projecten, maar er ook verschillen waren in de aanpak. Zo hebben wij ervoor gekozen om bijvoorbeeld enkele "experts" aan te wijzen die het videomateriaal voor hun opleidingen maken, terwijl een ander ROC dit bij docenten en vooral cursisten neerlegde.

Als ik terugkijk op wat we de afgelopen drie jaar dankzij deelname aan deze projecten bereikt hebben, ben ik heel tevreden. We hebben met 2 gaming projecten ervaring opgedaan met Plaza Challenge en dat spel gaat een plekje krijgen binnen onze Ondernemershuis workshops. De films die gemaakt zijn worden volop in het onderwijs ingezet en smaken naar meer bij docenten. De spullen die zijn aangeschaft zorgen ervoor dat de stap om iets te gaan filmen een stuk makkelijker gezet kan worden ook en de infrastructuur op school is dusdanig dat het over het algemeen nu ook gewoon werkt.

De projecten die we gedaan hebben zijn vooral verkennend en kleinschalig geweest. Veel groter is ons ambitieuze ankerproject waar we nog een aantal jaren aan verder zullen werken. We proberen een methodiek uit om ervoor te zorgen dat het gebruik van ict onder onze docenten in de komende jaren toe zal nemen. Dat doen we door eerst spullen te faciliteren (laptops en beamers, draadloos netwerk, portal), docenten te scholen rondom het gebruik van een laptop in de klas en kortgeleden hebben we een enquete uitgezet over ict en didactiek, die scholingsbehoeften naar boven zal brengen en pijnpunten moet opsporen. Verder zullen de units een informatiemedewerker krijgen die ict beleid zal uitstippelen en ict meer op de kaart moet gaan zetten binnen de onderwijsteams. We hopen door deze strategie van voorzieningen en ondersteuning aanbieden en verleiden tot het gebruik daarvan, dat we de komende jaar meer ict-minded docenten zullen krijgen.

Over de indeling van de dag kun je nog meer lezen bij Trendmatcher Willem Karssenberg die ook nog enkele filmpjes heeft gepubliceerd. Mijn collega Engel Bos heeft mooie foto's gemaakt die hier te bewonderen zijn. De foto bij dit stukje is ook van hem.
Bookmark and Share
0 Responses to "Afsluiting 3 jaar Verbonden met ICT"

Een reactie posten