27.5.09

(0) Comments

Gadgets houden jongeren uit hun slaap

Annet Smith

Op de Belgische nieuwssite HLN stond vandaag een bericht over een onderzoek dat in Pediatrics is gepubliceerd over het gebruik van gadgets door jongeren. Hier de tekst:
Jongeren die 's avonds verschillende elektronische gadgets gebruiken, kampen met slaaptekort. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in Pediatrics.

Multitasking
100 jongeren tussen de 12 en 18 jaar dienden vragenlijsten in te vullen waarin hun tijdsbesteding met elektronische gadgets werd nagekeken. Het merendeel van de jongeren gebruikte tijdens de nacht één of ander elektronisch toestel: 82 % kijkt televisie na 9 uur, 55 % blijft 's avonds online, 44% belt met de mobiel, 42% luistert naar mp3-speler, 36% kijkt naar films, 34% stuurt tekstberichtjes en 24% speelt op de computer.

Multitasking lijkt bij de jongeren het toverwoord, het merendeel bleek niet vies van vier verschillende technologische activiteiten per avond.

Minder slaap
De onderzoekers stelden een duidelijk verband vast tussen de graad van multitasking en het aantal uren slaap. Wie tien uren slaapt, doet minder aan multitasking. Wie veel met technologische gadgets bezig is, slaapt minder en gebruikt daarbij meer cafeïne. Minder slapen doet ook overdag sneller indommelen tijdens de lessen. (lvl)
Op de site van Pediatrics kwam ik vervolgens nog een artikel tegen over het gebruik mobiele telefoons door pre-adolescenten en een advies daarin luidt o.a. dat je een kind pas op 11 of 12 jarige leeftijd een mobiele telefoon moet geven. Wat vind jij van dit alles?
Bookmark and Share
0 Responses to "Gadgets houden jongeren uit hun slaap"

Een reactie posten