25.6.09

(0) Comments

SkoolMate minilaptop

Annet Smith

,

In een persbericht van Skool Automatisering dat ik kreeg toegestuurd las ik dat ze een minilaptop speciaal voor het onderwijs op de markt gaan brengen, de SkoolMate. Ik ga niet het hele bericht hier plaatsen (dat staat hier), maar het komt in het kort op het volgende neer.
De SkoolMate is een minilaptop die speciaal voor het onderwijs is ontworpen. Lange accuduur van 6 uur, draaibaar touchscreen met handschrift herkenning, schok- en vloestofbestendige behuizing en een handgreep om hem makkelijk mee te nemen. Hoe groot het scherm is kan ik niet achterhalen, maar ik vermoed 8,9". En hij draait op Windows XP. Natuurlijk kenden we dit al, de SkoolMate is namelijk gebaseerd op de Classmate, die ik hier vorig jaar al eens beschreef. De SkoolMate zal €449,- gaan kosten, een beetje de topprijs voor een reguliere netbook van tegenwoordig, maar best een aardige prijs voor eentje met touchscreen.
Ik ben er nog steeds niet zo van overtuigd dat dergelijke kleine laptops nou zo geschikt zijn voor het onderwijs, met uitzondering misschien van het basisonderwijs. Vooral het kleine scherm en toetsenbord zorgen ervoor dat het toch behelpen blijft zodra je er meer op wil doen dan wat surfen of e-mailen of een kort tekstje typen (zoals ik nu doe op mijn Medion netbookje). Het touchscreen voegt hier natuurlijk wel een nieuw element aan toe, zodat de bezwaren van het kleine toetsenbord wegvallen. Nu weet ik niet in hoeverre er in het basisonderwijs langdurig achter een pc wordt gewerkt. Voor even tussendoor computeren is hij zeker geschikt, maar wil je zaken doen zoals een filmpje uploaden of afspelen en heb je ook nog een ander programma open, dan loop je al snel tegen de beperkingen van dergelijke apparaten aan en wordt hij traag. Gisteren las ik nog dat er relatief veel teleurgestelde gebruikers van netbooks zijn, omdat men zich kennelijk niet realiseert dat je hier echt niet hetzelfde van mag verwachten qua prestaties als van een reguliere laptop of tablet. Daar lees je in een persbericht natuurlijk niks over.
Hoe de SkoolMate echt werkt weet ik niet, want ik heb er nog nooit eentje gezien. Dat wordt dus wachten op de reviews die er ongetwijfeld van gaan verschijnen. Wel zijn er al reviews van de ClassMate online te vinden en die zijn overwegend positief, dus wie weet gaat de SkoolMate hier wel een vlucht nemen. We zullen zien.

Bookmark and Share
0 Responses to "SkoolMate minilaptop"

Een reactie posten