24.8.09

(1) Comments

Laptops voor docenten

Annet Smith

,

Op onze school gaan we alle docenten van een laptop voorzien. En overal komt draadloos internet op de verschillende locaties. Daarnaast gaan de komende maanden ook nog eens veel lokalen voorzien worden van beamers en schermen. Allemaal prachtig natuurlijk en ik ben heel blij dat deze stap wordt gezet. Maar natuurlijk is dat maar 1 stap die je kan zetten om ervoor te zorgen dat docenten meer met ict in hun lessen gaan werken.

In het onlangs verschenen onderzoeksrapport "Vier in Balans 2009" van Kennisnet is de infrastructuur, de spullenboel 1 van de 4 peilers waarop een succesvolle inzet van ict in het onderwijs rust. De andere drie zijn onderwijsvisie, deskundigheid en digitaal leermateriaal. Pas als deze 4 peilers in balans zijn is effectief gebruik van ict in het onderwijs mogelijk aldus het rapport, iets dat ik zeker onderschrijf. Daarom is er naast alle mooie spullen en een onderwijsvisie ook gekozen voor een verplichte training van 1 dag voor iedere docent die een laptop krijgt. En die mag ik samen met mijn collega Bernadet Sprenkeling opzetten. Een hele leuke en uitdagende klus, waar we een lijstje aan punten voor hebben opgesteld die aan bod gaan komen.

De scholing is opgedeeld in 4 blokken: kennismaken met de laptop (inloggen, netwerken, veiligheid), de portal omgeving en mail (uitleg van de Sharepoint omgeving van de school en tips en trucs voor Outlook), digitaal leermateriaal vinden (Kennisnet en Teleblik) en tenslotte gaat men aan de slag met het zelf vervaardigen van materiaal voor de eigen lessen. Heel graag had ik er ook nog een deel web 2.0 in willen hebben, maar ten eerste werd dat teveel en ten tweede hopen we natuurlijk dat deze ene dag mensen zal doen vragen om meer! We hopen dat iedere docent in ieder geval zover komt dat er bijv. een filmpje bij Teleblik wordt gevonden voor de les, een PPT gemaakt wordt of een website of webquest met de tools van Kennisnet. En dit is dan een eerste start om die laatste peiler van de Vier in Balans onder de aandacht te brengen.

Ik ben heel benieuwd wat de komende weken gaan brengen. De vraag naar laptops is groot, dus dat belooft wel goeds. Zelf heb ik vandaag de laptop van school gekregen omdat we nog van alles willen testen (en omdat ik even geen vaste werkplek en pc heb, maar dat is een ander verhaal). Deze week staat vooral in het teken van materiaal maken en voorbereiden op de scholing die volgende week start. Ik heb er zin in!

Bookmark and Share
1 Response to "Laptops voor docenten"
Anoniem said :
maandag, 24 augustus, 2009
wauw,...mooie actie. Ook goed om het personeel mediawijs te maken. Wat de mogelijkheden zijn!

Ben benieuwd naar de bevindingen.

Vriendelijke groeten,

Frits as Twitter:/ mediameester

Een reactie posten