31.10.09

(0) Comments

Bored with Boards

Annet Smith

,

Via een tweet van Terry Freedman kwam ik terecht bij een interessant artikel met de titel Bored with Boards. Dit is een kritisch stuk over de invoering van interactieve digiborden in het onderwijs. De schrijver, Sheyne Lucock, stelt dat een digibord nog steeds een traditionele manier van onderwijs bevordert, namelijk de docent voor de klas en de ogen van de leerlingen gericht op het bord. In dat opzicht is er volgens de schrijver weinig veranderd t.o.v. het ouderwetse krijtbord of whiteboard. De overhead projector (OHP) was dan nog beter, omdat de docent hierbij de klas aankeek en niet met de rug naar de klas op het bord stond te schrijven. Het digibord is daarom volgens Lucock zelfs een stap terug:
We saw a return to interrupted sight lines due to the ‘backward facing’ technology, a restricted display size and poor visibility of the lower part of the board (unlike the old fashioned roller blackboard). It even managed to introduce a number of new disadvantages when compared to the OHP, in that there were health and safety concerns around the projector beam (Becta whiteboard health and safety guidance), accessibility issues for disabled users and a high price tag. It would be reasonable to ask why, in the light of all these negative characteristics, whiteboards should have been adopted in schools at all.
Maar waarom hebben we die dingen dan allemaal in scholen opgehangen? Volgens Lucock is dat vooral door de Wow factor die ervan uitgaat. Maar in wezen is een digibord niet meer dan een aan de wand opgehangen tablet, dus niks bijzonders, aldus Lucock. Hij ziet dan ook meer in een combinatie van projectiescherm, beamer en draadloos tablet zodat de docent de interactie met de klas kan houden en van overal uit de klas zaken op het bord kan laten verschijnen. Maar hoewel deze wel als optie bij een digibord kunnen worden aangeschaft, zal een aanbieder niet snel met een tablet komen, zonder eerst het bijbehorende bord te hebben verkocht. Lucock roept dan ook docenten op:
Teachers should challenge the suppliers to come up with the best solutions for the everyday problems in the classroom, not just the ones that make the most money.
Ik vind het verhaal wel erg negatief en ben ervan overtuigd dat er veel docenten rondlopen die een digibord nuttig inzetten in hun les en er meerwaarde mee creƫren. Maar ik realiseer me ook dat het best lastig zal zijn om aan te tonen wat die meerwaarde dan is. Ik ben daarom zeker ook nieuwsgierig naar reacties van lezers. Is het nou echt zo'n slechte aanschaf?


Foto: Popofatticus

Bookmark and Share
0 Responses to "Bored with Boards"

Een reactie posten