21.10.09

(4) Comments

Games voor school

Annet Smith

Vanochtend kreeg ik via Twitter n.a.v. mijn Swinxs verhaal van gisteren een vraag van Jeroen Rougoor van het blog ICT Nieuws. Hij vroeg zich af of ik nog games voor de Nintendo DS(i) of Wii kon noemen die geschikt zijn voor gebruik in het onderwijs. Nou is er best veel te noemen, want zelfs van Tetris worden je hersenen al beter maar een handig overzicht van goeie titels is er eigenlijk nergens. In ieder geval ben ik die nog niet tegengekomen (tips zijn welkom!).

Een van de reacties op zijn vraag kwam van Karin van Duren (@isis123 op Twitter) die een link stuurde naar de site Ouders Online waar zij iedere maand een aantal games in een column bespreekt. Een heleboel games komen hier voorbij en ook vele waarvan ik nog nooit gehoord had. Met duidelijke uitleg en een waardeoordeel, zodat ouders kunnen beslissen of ze het willen aanschaffen. De doelgroep hier is echter ouders en er staat niet expliciet bij vermeld wat je ervan zou kunnen leren. Neemt niet weg dat dit al een hele waardevolle bron is voor als je games zoekt die je met name in het basisonderwijs wilt gebruiken.

Wat ik zelf al een tijdje bijhou is een startpagina over gaming in het onderwijs, waarop links staan naar (vooral online) spellen en links naar artikelen en sites over gaming in het onderwijs. Maar het is niet een handig overzicht als je als docent op zoek bent naar een geschikte game om in je les in te zetten.

Wat ik nu graag zou willen is dat er 1 lijst komt waarin docenten dergelijke games kunnen terugvinden en waarin kort vermeld staat wat voor game het is, of het voor hun school interessant is, waar meer info te vinden is en wat je ervan zou kunnen leren. Ik ben daarom een spreadsheet gestart in Google docs, die ik heb gedeeld, zodat iedereen die een game heeft gevonden die in het onderwijs ingezet zou kunnen worden deze hier zelf kan toevoegen. Ik heb er zelf al een paar ingezet die ik ken en ga er zeker nog meer toevoegen, maar ik roep iedereen op dit ook te doen. Dus leef je uit, voeg naar hartelust games toe en als de layout je niet bevalt mag je daar ook in sleutelen wat mij betreft. Ik hoop dat de wisdom of the crowd hier echt iets bruikbaars van zal gaan maken!

Bookmark and Share
4 Responses to "Games voor school"
woensdag, 21 oktober, 2009
Hoi Annet,
Dit is idd wat ik bedoel. Ik hoop dat het een onuitputtelijke lijst gaat worden en dat velen er hun voordeel mee gaan doen!
Natuurlijk hopen dat ook Margreet vd Berg haar bijdrage wil gaan leveren. Met haar kennis en haar creatieviteit is zij een aanwinst voor deze lijst!! Daar is elke lkr/school erg blij mee.
Maar er zijn er natuurlijk meer...

Ben ook erg benieuwd wat er aan Wii-games, Swinxs-games en andere geweldige games uit gaan komen!!

Grtz
Jeroen Rougoor
Annet said :
woensdag, 21 oktober, 2009
Ik hoop vooral dat de lijst laagdrempelig genoeg is dat mensen er even snel iets aan toe zullen voegen. Hoeven ook geen ellenlange verhalen te worden, een linkje is het belangrijkst.
Heb nog een extra kolom toegevoegd waarin je je naam kan zetten als je ervaring hebt met het spel.
essen2punt0 said :
woensdag, 21 oktober, 2009
en evt. een extra kolom voor de naam van de toevoeger? ;)

heb in ieder geval Robbie Konijn al even toegevoegd.
Thijs said :
woensdag, 16 maart, 2011
Als je interesse hebt in onderwijsgames moet je zeker ook een bezoekje brengen aan www.onderwijsgames.com
Dit is mijn zelfgemaakte site, je vindt er serious games en binnenkort ook zelf ontwikkelde lespakketten voor commerciƫle videogames.

Een reactie posten