24.10.09

(5) Comments

Windows 7 is er!

Annet Smith

Hoewel er natuurlijk steeds meer Apple fans zijn die het maar raar vinden dat je nog blij kan worden van een nieuwe Windows variant, heb ik afgelopen donderdag toch meteen Windows 7 op mijn pc geïnstalleerd. Ik had de dvd besteld bij Slim.nl voor het luttele bedrag van €17,- (je hoort mij niet klagen over werken in het onderwijs) en voordat deze donderdag op de mat viel, had ik op mijn Medion PC van de Aldi (met Vista Home Premium) al aardig wat bestanden veilig gesteld, zodat ik een custom install kon doen.

Het installeren was eigenlijk een fluitje van een cent, met uitzondering van geluid en internet. Hoewel het draadloze netwerk wel werd gevonden, kreeg ik niet zonder meer verbinding door het intikken van de key. Ons netwerk is op WPA gebaseerd en Windows 7 zou dit dan ook automatisch moeten detecteren, maar weigerde toch steeds mijn key te accepteren. Pas toen ik via het netwerkcentrum handmatig het thuisnetwerk had toegevoegd en daar expliciet had aangegeven dat het een WPA netwerk betrof, werkte het wel.

Het geluid was ook een probleem. Er werden onder apparaatbeheer geen fouten gemeld, maar evengoed kwam er geen geluid uit de Medion boxen. Ik heb vervolgens geprobeerd de bijgeleverde (Vista) drivers te installeren voor de Realtek geluidskaart, maar dat ging niet. Even googelen leverde via de Realtek site zelf een link op naar nieuwere drivers en daarmee werkte alles weer naar behoren. Uiteindelijk heeft het een paar uur geduurd voordat ik alle software er weer op had en ik ben tot nu toe zeer tevreden over Windows 7 op mijn pc.

Een ander verhaal was dat ik ook Windows 7 op mijn Medion Akoya E1210 netbook wilde hebben en daarom had ik daarop eerst even de Upgrade Advisor gedownload om te kijken of er problemen zouden kunnen zijn met de hardware. Het enige dat het programma aangaf was dat Aero niet zou werken, maar voor de rest waren er geen hardware conflicten. Daarom heb ik ook nog een Engelstalige versie van Windows 7 via Slim.nl aangeschaft. Het lastige van het netbook is alleen dat er geen dvd-speler inzit en dat ik ook geen externe dvd-speler heb, dus installatie zou vanaf een usb-stick moeten gebeuren. En daarvoor hebben we gelukkig deze pagina gevonden, waarop precies staat uitgelegd hoe je redelijk eenvoudig een usb-stick bootable kan maken en er Windows 7 vanaf kan installeren.

Nadat we de genoemde procedure hadden doorlopen en de dvd naar de usb-stick hadden overgezet, werkte de installatie prima. Even aangeven op de netbook dat er vanaf usb-stick moet worden opgestart en alles draait vanzelf. Maar na installatie (duurde ongeveer een uur) waren er opnieuw problemen met het draadloos internet. Wat we ook probeerden, er kwam geen verbinding. Uiteindelijk bleek het nodig om het type WPA encryptie in de router zelf aan te passen zodat de netbook uiteindelijk wel verbinding kreeg.

De touchpad, kaartlezer en de functietoetsen op het keyboard van de netbook werkten niet, maar de oude drivers die nog op een aparte Recover partitie op de netbook stonden, gaven geen problemen bij istallatie en na opnieuw opstarten werkt alles weer zoals het hoort. Wat wel al meteen werkte was het geluid, de wifi kaart en....Aero! Want het bleek dus toch te kunnen, ondanks het feit dat de Upgrade advisor had beweerd dat het niet zou werken.

De komende dagen ga ik me verder in Windows 7 verdiepen, o.a. aan de hand van wat tips en trucs die in de Computer! Totaal staan. Wat ik al erg handig vind zijn bijvoorbeeld de Jump lists die verschijnen als je met rechts op een programma icoon op de werkbalk onderaan klikt. Daar kun je bijv. mappen of programma's aan vast "pinnen" zodat je er sneller bij kan. Ook Aero Peek, wat rechts onderaan zit, is leuk. Je kan dan zonder te klikken even kijken wat er op je desktop staat doordat alle schermen doorzichtig worden.

Tot nu toe heb ik AVG free 9.0, Firefox 3.5, Mixero, Office 2007, Total Commander 7.5 en nog wat plugins in Firefox geinstalleerd en ben nog niets tegengekomen dat het niet deed. Mocht ik in de komende weken nog meer installeren, dan zal ik dat hieronder in de comments toevoegen. Ook roep ik lezers op om problemen met bepaalde (educatieve)  software vooral hieronder achter te laten, daar profiteren we allemaal weer van.

Ben ik tot nu toe blij met de aanschaf? Ja, alles werkt weer naar behoren, Windows 7 is handig in het gebruik en de harde schijf van mijn pc rammelt ineens een stuk minder omdat Windows 7 veel efficiënter omgaat met het geheugen. Op de netbook werkt alles even snel als voorheen onder Windows XP, dus 1GB geheugen blijkt gewoon voldoende te zijn. Omdat ik de tips en trucs uit de Computer!Totaal goed doorspit, heb ik de indruk dat ik veel meer plezier aan Windows 7 zal beleven dan aan Vista. Ik blijf het dus nog wel een tijdje gebruiken. Mocht je soortgelijke, of juist hele andere ervaringen hebben, laat het weten!

Bookmark and Share
5 Responses to "Windows 7 is er!"
Annet said :
zaterdag, 24 oktober, 2009
1 element dat ik nog niet had vermeld is tethering. Ik heb op mijn HTC Touch Diamond Windows Mobile 6.1 en daarin staat onder Programma's ook de optie Gedeelde internetverbinding. Ik zet hiervoor het draadloos op de netbook uit. Als ik de telefoon met een usb kabel eaan mijn netbook koppel, kies ik op het scherm van de telefoon voor Active Sync verbinding. Vervolgens start ik de Gedeelde internetverbinding op de telefoon en kies voor verbinden. Na enige tijd vindt de netbook die verbinding en kan ik via mijn telefoon ook daarop internetten. Heel handig voor onderweg!
Frank Biesta said :
zaterdag, 24 oktober, 2009
Hi Annet,

Misschien ook handig voor als je nog meer software wilt installeren: http://ninite.com/.

Via deze site kun je in één klap diverse OpenSource software automatisch laten installeren. (Waarschijnlijk ken je de site al, maar voor de veiligheid...)

Frank
Annet said :
zondag, 25 oktober, 2009
@Frank dank voor deze aanvulling!

Verder heb ik vandaag nog OpenOffice 3.1 op de netbook gezet en nog geen problemen ermee ondervonden.
zondag, 25 oktober, 2009
Heeft die Medion pc ook een tv kaart? Lees in dat geval over mijn ervaringen met windows 7!
Overigesn, die kaarten liggen nog steeds bij de Aldi voor zo'n € 35. Ik kan het echt aanbevelen!
Harry Dubois said :
donderdag, 29 oktober, 2009
TPB reader om daisy af te spelen weigert het om te doen, zelfs in comptabiliteitsmode. Dus gezocht en gevonden een alternatief: http://www.daisynow.net/tabplayer/english/index.html.

Een reactie posten