24.11.09

(0) Comments

Ambassadeursdag mbo

Annet Smith

,

Vandaag was ik te gast bij het Koning Willem 1 College in Den Bosch voor een bijeenkomst van de mbo ambassadeurs van Kennisnet. De dag stond in het teken van professionalisering en innovatiemanagement. En het hele programma is van begin tot eind opgenomen via Presentations2Go! Dus ga vooral even kijken op de site om een indruk te krijgen van de sprekers die er waren, want dan hoef ik het hier niet meer samen te vatten. ;-) Maar toch even een klein overzichtje, anders weet je niet wat je het eerst en het laatst moet bekijken.

Na een prachtige 3d film over het Nieuwe Leren hebben we in de ochtend geluisterd naar Josée Bours, manager van het Center for Teaching & Learning bij het KW1C. Zij sprak over verandermanagement en professionalisering van docenten en hoe ze dat bij het KW1C aanpakken. Haar verhaal zit in deel 1 op de video site.

In deel 2 vertelt Martijn Bos, ambassadeur van het KW1C, meer over 1 van de leergangen die men daar aanbiedt voor docenten. Hij gebruikte hiervoor een mindmap, wat wel een hele leuke manier van informatie presenteren is. Verder kwamen nog Ivo Wouters aan het woord over het online ict-assessmentinstrument MBO-tool, een site die net af is en waaraan ik ook een kleine bijdrage heb mogen leveren. Ambassadeur Michael Jongkamp van ROC Westerschelde liet een zelf ontwikkelde assessment tool zien die ook beschikbaar zal worden gesteld aan Kennisnet voor verdere ontwikkeling. De tool geeft een school de mogelijkheid om docenten, maar ook cursisten in de vorm van self-assessment te laten aangeven wat ze wel en niet beheersen op ict-vlak. Vervolgens wordt na toetsing en gesprekken met een studiebegeleider een scholingstraject afgesproken. De nadruk lag naar mijn idee nog wat teveel op ECDL onderdelen, omdat het daarvoor ook is ontwikkeld, maar is heel goed uit te breiden met "Can do" statements op het gebied van didactiek en ict, zoals die bijvoorbeeld wel in de MBO-tool zitten.

In deel 3 vertelt Annette Verduin, projectleider professionalisering MBO2010, meer over alle activiteiten van het procesmanagement mbo 2010 op het gebied van professionalisering. Zo zijn er trajecten voor het management opgezet, maar kan ook de docent er terecht. Zo werkt men samen met Leraar24 en wordt bijvoorbeeld CompetentCity door hen georganiseerd.

Zelf mocht ik nog in een "elevator pitch" van 10 minuten iets laten zien over onze laptopscholingen en hoe die zijn ingericht. Natuurlijk was die tijd veel te kort. Dat zie je in deel 4, waarin ook nog collega ambassadeurs Bert Plaat en Tys Broekhaus te zien zijn met verhalen uit de praktijk. Leuk om te zien waar iedereen mee bezig is!

Helaas was er tijdens de dag (weer) te weinig ruimte om veel van gedachte te wisselen over zaken die spelen op onze scholen. Een half uurtje discussie is dan echt te weinig. Ik hoop dan ook dat er de volgende keer in Ede meer ruimte is vrijgemaakt voor interactie. Verder wil ik nog wel Martijn Bos en zijn collega's complimenteren op een prima georganiseerde dag en het was vooral erg leuk dat ook anderen in het land de bijeenkomst op afstand live konden volgen!

Bookmark and Share
0 Responses to "Ambassadeursdag mbo"

Een reactie posten