27.11.09

(0) Comments

Bijeenkomst Het Leren van de Toekomst

Annet Smith

, ,

Afgelopen week was ik, zoals ik al eerder aangaf, te gast bij de lancering en brainstormsessie van het experiment Het Leren van de Toekomst, een initiatief in het kader van het Surfnet/Kennisnet innovatieprogramma. Ik was daar niet de enige edublogger, want ook Karin Winters, Willen Karssenberg en Elke Das waren uitgenodigd om mee te denken over dit spannende initiatief. Verder was het zaaltje bij Media Plaza vooral gevuld met leveranciers die allemaal een korte pitch mochten houden over de gadgets die ze in het experiment willen inzetten. Hier staan ze even op een rijtje (dat ik snel uit mijn tweets kon vissen), met een link naar de site voor meer informatie:

- Smart gaat een smartboard leveren. De Smart man noemde ook nog de klas vd toekomst, die in Cappelle ad Ijssel is ingericht. Zie http://bit.ly/91jCMd (pdf)

- Richard de Jong (@edumaat) vertelde iets over de M2Desk  die hier al eerder ter sprake is gekomen.

- Onwijs vertelde over een multitouch tafel. Een filmpje hierover uit het jeugdjournaal werd getoond. http://bit.ly/8BSp3G

- Swinxs vertelde over hun vernieuwende spelconsole. En ook daarover heb je hier natuurlijk al vaker kunnen lezen.

- Skool prees de Skoolmate aan. Ook daarover schreef ik al vaker, maar verwacht binnenkort nog veel meer hierover, want ik mocht er eentje meenemen om te testen!! Heel erg bedankt hiervoor aan Bart Lamot van Surfnet/Kennisnet en Daniel Rense van Skool!

- De makers van de Slimme Nieuwslezer toonden hun werk. Dit is een manier om online  een lesprogramma te maken met bestaande nieuwsitems die worden geanalyseerd op moeilijkheidsgraad en taalniveau.

- Een man van Qbus vertelde over de Digitafel. Deze zou "hufterproof" zijn!

- Erg interessant vond ik Teach32. Aan deze multiplayer console kunnen 32 leerlingen tegelijk werken. De Teach32 is uit te breiden met allerlei devices, zoals tablets, toetsenborden, telefoons. Daar ga ik zeker nog een keer apart naar kijken.

- Serious Toys presenteerde de TikTegel waarmee leerlingen actief werken met taal, rekenen, spelen, enz.

- Microsoft levert ook een bijdrage met de round table voor videoconferencing en natuurlijk mocht ook de Surface touch tafel niet ontbreken.

De leverancier die ontbreekt in het rijtje, maar die wel erbij betrokken is, is Apple. Het is me niet helemaal duidelijk geworden wat zij zullen aanbieden, maar ik hoop iets kleins, want hoewel het stuk voor stuk bijzondere gadgets zijn, zie ik toch ook graag iets als een iPod Touch bijvoorbeeld, of een Nintendo DS waarmee in het experiment wordt geleerd. Al die grote apparaten (touchtafels en digiborden) zijn veel kostbaarder en nemen ook nog eens veel ruimte in.


(Foto Willem Karssenberg)

Hoewel het een po-experiment is, en ik toch vooral mbo-gericht bezig ben, denk ik wel dat dit experiment waardevolle inzichten kan opleveren als het gaat om de inzet van technologische snufjes in de klas. Ik heb alleen wel aangegeven dat voorop moet staan dat de inhoud van de lessen en de doelen het uitgangspunt moeten zijn, want al deze spullen zijn natuurlijk slechts een hulpmiddel om je onderwijs leuker, leerzamer en afwisselender te maken. Het gevaar bij dit experiment zou kunnen ontstaan dat de spullen een doel op zich worden.

Ik wens basisschool de Schakel en alle leveranciers heel veel succes hierbij, TNO bij hun onderzoek en vooral ook de mensen van het 11-tal, die ervoor gaan zorgen dat de doelen van de juffen voor die 3 weken in maart ook gehaald gaan worden. Kijk ook vooral wat Karin erover geschreven heeft en hou dit blog in de gaten voor alle ins en outs over de Skoolmate.


Bookmark and Share
0 Responses to "Bijeenkomst Het Leren van de Toekomst"

Een reactie posten