14.11.09

(3) Comments

De onderwijsdagen 2009

Wat heb ik genoten van Dé Onderwijsdagen afgelopen week in Utrecht! Het was een strak georganiseerd geheel, met veel interessante workshops en prachtige keynotes. Gisteravond heb ik die van Marc Lammers gewoon nog een keer gekeken, zo inspirerend en interessant vond ik hem! Maar ook het verhaal van Richard Baraniuk over Open Educational Resources, Huub Nelis over het puberbrein en "Professor F. van Saemen" met zijn ingewikkelde numerologie waren stuk voor stuk de moeite waard.

Het belangrijkste bij een dergelijke conferentie is voor mij wel het netwerken en dit maal werd ik daarbij geholpen doordat iedereen een poken kreeg uitgereikt. Ik heb me een slag in de rondte gepokend, maar helaas aan het eind niet de e-reader mee naar huis mogen nemen. Ik hoop alleen wel dat die 10 nog niet geregistreerde pokens alsnog zullen worden aangemeld op de DoYouPoken website.

De workshops die ik heb bezocht bestonden voor een groot deel uit verdiepingssessies. Op dinsdag waren dat er 2, te weten 1 over de Impact van Onderwijsinterventies, wat ik een wat te theoretisch verhaal vond en waar bij mij helaas weinig van is blijven hangen, en de middagsessie over Wikiwijs, waarbij we ook Richard Baraniuk weer mochten verwelkomen. Hij gaf aanvullingen op vragen over hoe we nou docenten zover krijgen dat ze open content gaan zoeken, gebruiken, arrangeren en delen. Lastige vraagstukken, waarover goed gebrainstormd is. Hopelijk wordt Wikiwijs door alle inbreng van deze middag weer een stukje beter.

Op woensdag bezocht ik in de ochtend de workshop van Serge de Beer, Van Content naar Leren. Samen met het Ontwikkelcentrum gaat de Lentiz Onderwijsgroep een programma starten om docent-arrangeurs op te leiden om zo tot een beter gebruik en aanbod te komen van digitaal leermateriaal. Het was een interactieve sessie en we mochten nadenken over de vragen die je een docent moet stellen om erachter te komen waar digitaal leermateriaal aan moet voldoen. Best een lastige opgaaf. De presentatie is trouwens hier te vinden, net zoals heel veel andere presentaties van de Onderwijsdagen. Een prima initiatief!

In de middag had ik opnieuw een verdiepingssessie, dit keer die van Pierre Gorissen en Jeroen van Beijnen rondom eReaders in het onderwijs. Als gadgetfanaat kon ik daar natuurlijk niet wegblijven. Het eerste deel was vrij lang, met veel uitleg over eBooks, eReaders, de geschiedenis, techniek en de mogelijkheden voor het onderwijs. Daarna volgde een deel waarin we zelf een eBook gingen maken met behulp van software die te vinden is op de bij de sessie behorende wiki. Het was geen probleem om met behulp van de uitgebreide handleiding (pdf, een prachtig document!) een html-bestand om te zetten naar een epub bestand, maar er was wat weinig tijd om echt diep in te gaan op de voor- en nadelen van de diverse opties die er zijn qua bestandsformaten. Ook is mijn indruk dat het allemaal nog erg bewerkelijk is om bijv. een pdf-bestand geschikt te maken voor een 6-inch eReader. Het is met deze apparaten nog behelpen voor het onderwijs en daarom raadde Pierre ook aan om in ieder geval te kiezen voor een 10-inch eReader en dan te wachten op de Kindle DX die volgend jaar ook hier verkrijgbaar zal zijn. De presentatie staat weer op Slideshare, maar heb hem ook even hier ge-embed, omdat dit natuurlijk ook in mijn straatje past.Al met al was ik heel tevreden over de Onderwijsdagen. Het publiek was nog niet divers genoeg, want er was een duidelijke oververtegenwoordiging van mensen uit het HBO en WO, maar er was voor iedereen wel iets te halen. Ik hoop dan ook dat er volgend jaar nog veel meer mensen zullen toestromen naar dit evenement!

Bookmark and Share
3 Responses to "De onderwijsdagen 2009"
Pepijn said :
zondag, 15 november, 2009
Ik heb veel boeken waaronder verschillende studieboeken op mijn 6-inch BeBook staan. Met omzetten in PDF of epub heb ik geen problemen ontdekt.Ik heb voor een 6-inch e-inkscherm van BeBook gekozen omdat 10-inch echt veel te groot is en erg duur. Ik heb van mijn ereader veel gemak en nog goedkoper ook, een aanrader dus1
maandag, 16 november, 2009
@Annet, leuk om een verslag van mijn eigen sessie terug te lezen. Welke informatie vond jij bij de sessie overbodig? Dan zorg ik dat ik deze in volgende presentaties weg laat.

@Pepijn, Goed om te lezen dat jij de informatie ook op een 6" scherm af leest. Heb al van meer mensen gehoord dat dit ook prima werkt. Ik zou dan zelf wel eerder voor een Sony met touch screen gaan omdat je daar ook aantekeningen op kunt maken en voor veel gebruikers makkelijker in gebruik is. Maar de BeBook is dan wel een stuk aantrekkelijker geprijsd.
Annet said :
maandag, 16 november, 2009
@Jeroen het was niet zozeer dat er iets overbodig was, maar het duurde allemaal net even te lang. Zo kan het verschil tussen een eBook en een eReader uitleggen volgens mij sneller en ook de geschiedenis van eReaders hoeft niet zoveel aandacht te krijgen vind ik. Het belangrijkste van de presentatie zit volgens mij aan het eind: wat doe je ermee in het onderwijs en wat vindt het publiek ervan. Vragen om meningen en vragen laten stellen verlevendigt altijd een presentatie vind ik. De Smell of books zou ik er trouwens wel in laten, want een komische noot kan nooit kwaad! :-)

Een reactie posten