16.12.09

(0) Comments

Overleg laptops in het mbo

Annet Smith

,

Vandaag was ik, samen met onze informatiemanager, uitgenodigd door Kennisnet om mee te praten over het onderwerp laptops in het mbo. Onder leiding van Maaike Stam, informatiemanager bij ROC v Amsterdam werkten we een intensief programma door. Van verschillende ROC's waren mensen aanwezig om ervaringen uit te wisselen en aanbevelingen te doen, zodat andere instellingen hier uiteindelijk mee aan de slag kunnen. Maaike gaat samen met Kennisnet alles wat vandaag de revue gepasseerd is verzamelen in een brochure die als leidraad kan dienen voor ROC's en AOC's die ook een implementatietraject willen starten.

Er komt veel meer kijken bij het implementeren van laptops in een school dan je in eerste instantie kan overzien. Zo zijn er natuurlijk technische vraagstukken (hoe richt je je netwerk in, wat beheer je, hoe dicht spijker je alles, hoe moet je inloggen, welke applicaties hou je en welke doe je weg, ga je draadloos zelf regelen of kies je voor een dongel), maar ook zijn er veel organisatorische aspecten die je moet uitwerken. Hoe ondersteun je medewerkers en cursisten die problemen hebben, waar school je je medewerkers in, wat stel je verplicht, hoe krijg je je management mee, hoeveel stopcontacten, lockers heb je nodig? Verder zijn er juridische aspecten die je moet bekijken. Wat zet je in een bruikleenovereenkomst? Hoe regel je de verzekering? Wie is er aansprakelijk als er iets met de laptop gebeurt? Wat doe je met ouders, die het idee dat hun zoon of dochter met een laptop over straat moet onveilig vinden? En dan zijn er nog de financiƫn. Wie betaalt de laptop? Hoeveel gaat bijvoorbeeld een draadloos netwerk kosten, wat kost de ict ondersteuning, hoe stuur je op het terugdringen van vaste werkplekken als je overal laptops gaat inzetten?

Kortom, een heleboel zaken passeerden vandaag de revue en er was meer dan voldoende stof om een uitgebreide brochure mee te vullen. Maar uiteindelijk moet je toch als instelling je eigen weg vinden en keuzes maken die bij jouw organisatie het beste passen. Er is geen kant en klare oplossing te geven, alleen aanbevelingen voor wat je wel moet doen en ook vooral wat je niet moet doen. Want wat wel duidelijk was is dat er veel haken en ogen aan deze materie zitten en dat iedere school ook wel fouten had gemaakt waar anderen weer van kunnen leren. Ik ben heel benieuwd hoe de uiteindelijke brochure eruit zal zien. En natuurlijk wordt deze via de site van Kennisnet met iedereen gedeeld.

Bookmark and Share
0 Responses to "Overleg laptops in het mbo"

Een reactie posten