5.12.09

(4) Comments

Skoolmate test deel 1: wat feitjes op een rij

Afgelopen week ben ik er eindelijk aan toe gekomen om eens wat dieper in de Skoolmate te duiken die ik vanuit het Leren van de Toekomst experiment (van Surfnet/Kennisnet) een maandje in huis heb om te testen. Ik ben begonnen met wat foto's en screenshots maken en daarvoor verwijs ik je naar mijn Picasa site en het album Skoolmate.

Deze eerste post wil ik besteden aan wat feiten op een rij. Mocht je overwegen er een aan te schaffen dan is het altijd handig te weten waar je het over hebt. In een volgende post wil ik dieper ingaan op de software die is bijgeleverd en in een derde post ga ik de Skoolmate op hardware gebied testen en vergelijken met mijn eigen netbook.Specificaties:

Afmetingen: bxdxh 240 x 180 x (26,0-39,3) mm
Gewicht: 1,4 Kg
Besturingssysteem: Windows 7 Starter
Geheugen: 1 GB
Processor: Intel® Atom N270 1,6 GHz
Harde schijf: 60 GB
Beeldscherm: 8,9 inch touchscreen met stylus (1024 x 600)
Fabrikant: ParaDigit
Camera: 180 graden draaibare 1,3 Megapixel webcam
Accu: 6-cel Lithium-Ion oplaadbaar, maximaal 6 uur gebruiksduur
Aansluitingen: 2x usb, vga poort, SD geheugenkaart lezer, lan-kabel ingang
Wifi: Max. 300 Mbps draadloos, 802.11b/g/n
Prijs: €399,-De Skoolmate voelt zeer degelijk aan. Hij is iets zwaarder dan ik gedacht had, maar kan dan ook tegen een stootje. Het handvat is erg handig om hem snel te verplaatsen. De draai met het toetsenbord gaat soepel en het scherm is gevoelig genoeg voor de stylus. Met vingers aanraken gaat minder goed. De batterijduur is een verademing ten opzichte van mijn Medion Akoya E1210, want hij gaat ruim 5 uur mee bij normaal gebruik.

Bijgeleverde software (van alle genoemde pakketten staan screenshots in mijn Picasa album):
- Ambrasoft familiepakket 0910
- MyBee kinderbrowser van KPN
- My Script Stylus handschrift-herkenningssoftware
- Arcsoft Webcam companion
- ArtRage tekenprogramma
- Child Safety Control
- Panda antivirus
- Adobe Reader 9
- Easy bits for kids

Opvallend vind ik dat, hoewel de minilaptop duidelijk op kinderen tot een jaar of 12 is gericht, er niet gekozen is voor een aparte schil om Windows 7 heen. Ik verwachtte een kindvriendelijke menustructuur met plaatjes om op te klikken, maar het is een standaard bureaublad, waar de gemiddelde kleuter misschien even mee moet leren werken (maar ik kan het mis hebben natuurlijk). Het is zo ook mogelijk om "achter de schermen" van Windows te komen en daar de boel in de war te sturen, hoewel ik merkte dat ik niet alles kon doen wat ik op mijn netbook wel kan, waar ik Windows 7 Ultimate op heb draaien. Zo is er geen Aero functionaliteit en kun je je wallpaper of thema niet aanpassen. Misschien komt dit door de speciale Starter variant?Ook opvallend vind ik de meegeleverde software die het gebruik van de Skoolmate veiliger moeten maken. De MyBee browser en Child Safety Control moeten ervoor zorgen dat je als ouder of docent de mogelijkheden voor een kind om op foute sites terecht te komen kan inperken. Ik ben over het algemeen niet zo gecharmeerd van dergelijke software. Veel beter lijkt het me je kinderen/ leerlingen mediawijs te maken en ze te leren wat ze wel en niet moeten doen dan alles maar te verbieden. Maar misschien denk ik hier wel te makkelijk over en ik heb geen ervaring met kinderen op de basisschool.

Ik ben niet de enige die de Skoolmate mag testen en intussen zijn er ook al posts verschenen bij Willem (die er zelfs verliefd op is geworden!) en Karin, die ik van harte kan aanbevelen. Voor mijn volgende post zal ik meer over de bijgeleverde software vertellen dus hou dit blog in de gaten!

Bookmark and Share
4 Responses to "Skoolmate test deel 1: wat feitjes op een rij"
maandag, 07 december, 2009
Leuke review, dank hiervoor!
Een kleine aantekening: er is wel een schil speciaal voor kinderen aanwezig. Met Child Safety Control kun je een account voor je kid aanmaken met eigen iconen en eigen programma's. Als je de stappen in de snel start gids volgt, lukt het vanzelf. Screenshots van de kind omgeving staan op http://www.skoolmate.nl/retail/software/easybits.html
Om te voorkomen dat je kinderen op foute sites terecht komen kun je YourSafetynet installeren. In de winkel versie van de SkoolMate wordt een sleutel voor 1 jaar gebruik meegeleverd.
maandag, 21 december, 2009
Beste Annet, ben sinds een week de SkoolMate aan het testen. Ik ben begonnen met het programma Algodoo, en ben daar ook direct bij blijven steken. het programma blijft onacceptabel traag en is in die zin onbruikbaar in onze lessen (Pabo)... Heb jij hier reeds mee geƫxperimenteerd? Wellicht iets in de (video)instellingen veranderd zodat het allemaal wel loopt zoals het hoort? Als dat zo is hoor ik graag van je! Alvast heel erg bedankt voor je reactie! M. vr. gr., Erik van den Brink (Pabo Haagse Hogeschool)
Annet said :
dinsdag, 22 december, 2009
@Erik Ik heb de demoversie van Algodoo geĆÆnstalleerd en heb er wat mee gespeeld. Wat standaard animaties afgespeeld en zelf iets gemaakt met een rollende auto op een heuvel. Ik vond het afspelen inderdaad niet erg snel, maar dacht dat dit zo hoorde. Je ziet dan reacties beter, omdat het anders veel te snel zou gaan. Ik ben er dan ook van uit gegaan dat het normaal was. Ik heb verder niks aan de instellingen veranderd en heb het ook niet op een andere pc kunnen testen omdat ik verder geen ander apparaat heb wat op kantelen reageert. Ik vrees dan ook dat ik je verder niet kan helpen.
vrijdag, 15 januari, 2010
Beste Erik / Beste Annet,

Het aangegeven snelheidsprobleem wordt opgelost door de nieuwste windows updates incl. optionele updates te installeren. Hierbij wordt ook de videokaart, welke het probleem veroorzaakt, voorzien van de nieuwste driver.

Een reactie posten