21.12.09

(3) Comments

Skoolmate test deel 2: wat kan ie?

Annet Smith

, ,

In deel 1 van mijn Skoolmate overzicht heb ik de feitjes even op een rij gezet, nu wordt het tijd om te kijken wat hij allemaal kan.

Hardware
Van een netbook kun je natuurlijk niet dezelfde prestaties verwachten als van een standaard laptop. Vergelijken daarmee is dan ook zinloos. Het is dan ook eerlijker om mijn Medion Akoya E1210 ernaast te zetten, want die heeft vergelijkbare specificaties. Met 1GB geheugen en een Intel® Atom N270 1,6 GHz kun je er goed Windows 7 Starter mee draaien. Op mijn netbook werkt Windows 7 Ultimate ook prima, dus de Starter versie vind ik voor de Skoolmate wat jammer, want de prachtige Aero mogelijheden zijn hierin niet op te roepen. Filmpjes in HD kwaliteit afspelen geeft wat problemen, dat gaat schokkerig. Ook de microfoon werkt niet goed, omdat de drivers kennelijk nog niet up-to-date zijn. Met een externe microfoon gaat het redelijk, maar Skool en Paradigit zijn naarstig op zoek naar verbetering van dit punt.

Het touchscherm werkt prima. Je klapt het makkelijk om en de manier waarop je de Skoolmate vasthoudt zorgt ervoor dat het beeld ook automatisch goed wordt gezet. Met de stylus kun je eenvoudig navigeren, met een vinger is het lastiger. De resolutie van 1024 x 600 voldoet prima. Wel jammer is dat bijvoorbeeld de MyBee software gedeeltelijk buiten beeld valt bij deze resolutie, wat met name lastig is als je op een OK knop wil klikken die je niet kan zien.

De accu is een verademing in vergelijking met mijn Medion netbook. Hij gaat bij normaal gebruik met gemak 4,5 uur mee en ik heb dan ook veel minder vaak de Skoolmate aan een draadje hangen dan dat dat bij de Medion nodig is. Deze gaat maximaal 1,5 uur mee op een volle accu.

Het toetsenbord is klein. Ik was al wel wat gewend van de EEE pc die ik gehad heb, maar nu ik alweer een tijdje overgestapt ben op de 10 inch Medion was het toetsenbord van de Skoolmate wel even weer wennen, want die is toch net even kleiner dan ik zou willen. Voor kinderhandjes, waar hij natuurlijk voor bedoeld is, is dit echter uitermate geschikt. De touchpad is prima, de linker- en rechtermuisknop lekker groot en aan de rechterkant zit een schuifvlak om mee te scrollen, iets wat ik onontbeerlijk vind.

De webcam zit in een balkje ingebouwd boven het beeldscherm, dat helemaal rond kan draaien. Heel handig als je iets wilt filmen waar je naar zit te kijken, want je kunt in de bijgeleverde software blijven kijken hoe het beeld eruit ziet en hoeft de Skoolmate zelf niet om te draaien om te filmen. Verwacht geen haarscherp beeld, want 1,3 Megapixel is natuurlijk niet geweldig, zeker niet bij omstandigheden met weinig licht, maar het voldoet zeker als je bijvoorbeeld wilt Skypen.Software
Op de Skoolmate zijn allerlei pakketten meegeleverd. Van alle genoemde pakketten staan screenshots in mijn Picasa album. Hier een kort overzicht van wat het kan:

- Ambrasoft familiepakket 0910: Met dit pakket, dat volgens mensen uit het basisonderwijs algemeen bekend is bij hun doelgroep, kunnen kinderen leren schrijven, lezen, woorden leren en rekenen. De opzet is simpel en er kan uit een heleboel soorten spelletjes en oefeningen gekozen worden.

- MyBee kinderbrowser van KPN: deze browser is speciaal gemaakt om kinderen ervoor te behoeden om op "foute" sites terecht te komen. Je kunt als ouder/leerkracht zelf bepalen wat het kind wel of niet mag zien. Toen ik bijvoorbeeld www.twitter.com in de browser probeerde op te roepen, werd deze niet getoond omdat dit geen goedgekeurde site is. Ik ben zelf niet zo'n voorstander van alles verbieden en kinderen voor alles willen beschermen. Als je ze niet in aanraking laat komen met de slechte kant van het internet, kun je dit ook niet met ze bespreken en worden ze ook niet mediawijs. Maar misschien is het voor de allerkleinsten een uitkomst.

- My Script Stylus handschrift-herkenningssoftware: mijn verwachtingen voor dit programma waren hoog gespannen, maar ik moet zeggen dat ik er weinig mee heb gedaan. Wel heb ik de nieuwere (demo)versie van de software geinstalleerd om toegang te krijgen tot het Nederlandse taalpakket, want standaard zit er alleen maar Engels bij (wel iets voor de makers om op te letten als je dit apparaat in het Nederlandse onderwijs uitrolt vind ik). Maar het is gewoon onhandig om tekst in te voeren met een stylus, zeker als je 3x sneller kan typen. Daniel Rense van Skool wees me er wel nog op dat de software natuurlijk wel heel goed van pas kan komen als kinderen moeten leren schrijven. Want alleen door de cijfers en letters goed in te voeren snapt de software wat je bedoelt. Maar aan mij was dit pakket duidelijk niet besteed.

- Arcsoft Webcam companion: een programma voor de webcam, met weinig toeters en bellen. Je kunt een stukje video opnemen, achteraf nog een beetje bewerken en opslaan. Ook kun je foto's ermee maken en bewerken. Doet wat het moet doen.

- ArtRage tekenprogramma: met dit programma heb ik me wel een tijdje vermaakt met de stylus, hoewel het niet helemaal geschikt was voor een touchscherm, want rechtsklikken is dan lastig. Een mooi tekenprogramma, met vele mogelijkheden qua gereedschappen en ook bijvoorbeeld sjablonen om speciale figuren te maken.

- Child Safety Control: met dit programma kun je allerlei beveilgingsinstellingen doen zodat je kind/leerling geen rare dingen op de Skoolmate doet. Eelco Kroonenberg van Paradigit legde het in een reactie op mijn vorige post toe:
Met Child Safety Control kun je een account voor je kid aanmaken met eigen iconen en eigen programma's. Als je de stappen in de snel start gids volgt, lukt het vanzelf. Screenshots van de kind omgeving staan op http://www.skoolmate.nl/retail/software/easybits.html
Om te voorkomen dat je kinderen op foute sites terecht komen kun je YourSafetynet installeren. In de winkel versie van de SkoolMate wordt een sleutel voor 1 jaar gebruik meegeleverd.
Wel wat gedoe als je als leerkracht een Skoolmate door meerdere kinderen wil laten gebruiken (of als je als ouder veel kinderen hebt), maar gelukkig hoef je het maar 1 keer te doen.

- Panda antivirus: ik kende dit pakket niet, maar het werkt. Even registreren, want na iedere paar minuten een registratie pop-up werd ik daar wel een beetje gek van.

- Easy bits for kids: Alleen via het startmenu te vinden verzameling van losse spelletjes om mee te leren rekenen, lezen of gewoon puzzelen. Doet wel wat denken aan het Ambrasoft pakket, maar is eerder bedoeld voor een jongere doelgroep. Veel simpele puzzeltjes, eenvoudige sommen en woorden. Ook legpuzzels met 4 stukjes of zoek de verschillen zitten ertussen. Voor de allerkleinsten op de basisschool wel leuk denk ik.Andere software
Ik heb op de Skoolmate nog het programma Algodoo geïnstalleerd, een prachtig stukje software waarmee je zelf animaties kan bouwen. Door de Skoolmate te kantelen reageert je animatie, zodat zaken gaan schuiven, vallen of rollen. Er zitten een heleboel kant en klare elementen in die je kan gebruiken om zo bijvoorbeeld je natuurkundige theorieën te testen. Erg leuk om even mee te spelen!

Verder heb ik een demo versie van het programma Hot Virtual Keyboard geïnstalleerd, een toetsenbord dat op het touchscherm soms goed van pas komt. Standaard kun je een toetsenbord op het scherm oproepen door OSK in te toetsen in het zoekvenster van Windows, maar dit keyboard is standaard en niet aan te passen. Met Hot Virtual Keyboard kun je ineens kiezen uit 10-tallen versies, die je ook nog eens gedeeltelijk kan aanpassen. Zo had ik het mutimedia keyboard gekozen waarmee je afspeeltoetsen erbij krijgt, of een toets voor je mail, je browser, enz. Het keyboard verschijnt automatisch in beeld als de cursor in een invoerveld staat. Een heel mooi programma, maar hoe je het ook wendt of keert, op het normale toetsenbord typen gaat wel veel sneller dan met de stylus.

Ik zal nog 1 keer schrijven over de Skoolmate. Daarin ga ik mijn conclusies op een rijtje zetten en nog wat vergelijkingen trekken met mijn eigen netbook van Medion.

Bookmark and Share
3 Responses to "Skoolmate test deel 2: wat kan ie?"
dinsdag, 22 december, 2009
Bedankt Annet, leuke review, goed citaat ook ;-)
Gebruikers in het onderwijs kunnen de SkoolMate ook inzetten met Windows 7 Professional, de upgrade is heel voordelig te krijgen bij APS/Surf/SLB en heeft ingebouwde handschriftherkenning.
Op school zul je meestal voor een beheerde oplossing kiezen, bijvoorbeeld SkoolControl. De leraar of ICT begeleider kiest dan de (methode) software die past in de klas. De software die jij getest hebt, is vooral gericht op gebruik thuis.
dinsdag, 22 december, 2009
@Annet,
De MyBee browser is juist niet bedoeld om te verbieden maar om suggesties te doen wat leuke sites zijn voor kinderen. Je kunt helemaal zelf bepalen wat je je kinderen aanbiedt via de browser maar je kunt je ook beperken tot wat de redactie van MyBee geschikt vindt. Zie ook mijn blogpost van alweer een tijdje geleden. Het is gebleken dat ouders het vaak moeilijk vinden om voor hun (jongere) kinderen leuke sites te vinden: soms lijken sites eerst erg leuk maar blijken er dan toch vervelende dingen te staan die kinderen niet leuk vinden. MyBee maakt daarom een white list, op basis van de adviezen van internetgebruikers. Het is dus niet primair bedoeld om te verbieden maar vooral om elkaar te helpen met het vinden van goede websites.
Annet said :
donderdag, 24 december, 2009
@Margreet dank je voor deze waardevolle aanvulling! Ik had me er klaarblijkelijk te weinig in ingelezen om de MyBee browser op waarde te schatten. Fijn dat je er ook even de link naar je eigen post bij hebt gezet.

Een reactie posten