15.12.09

(0) Comments

Wikiwijs is live!

Annet Smith

,Het lijkt nog maar pas geleden dat minister Plasterk zijn idee voor Wikiwijs lanceerde, een site waar docenten lesmateriaal met elkaar kunnen delen en kunnen bewerken. En gisteren is de site live gegaan. Ik was ook uitgenodigd bij deze happening, waar de minister ook nog een aardig woordje sprak en zijn idee├źn voor het open uitwisselplatform toelichtte.

Leuk was dat er docenten aan het woord kwamen die lieten zien en vertelden over hun ervaringen met digitaal leermateriaal. Er waren mooie promotiefilms gemaakt, die ik alleen nog nergens online terug kan vinden (of ik zoek niet goed). Een van de hoofdpersonen was collega Kennisnet ambassadeur Bert Plaat van AOC Friesland, die er op het Forkenning blog ook kort verslag van doet. Op de foto (van zijn blog afkomstig) staat hij helemaal links. Vanaf deze kant wil ik de docenten complimenteren over hun goede verhalen uit de praktijk, die nog best wel weerbarstig kan zijn als het gaat om materiaal delen.


In de gesprekken die ik aansluitend had met leden van de gebruikers adviesgroep, waar ik ook deel van uitmaak, en andere belangstellenden was dat een belangrijk punt: hoe halen we de gemiddelde docent over om zelfgemaakt digitaal leermateriaal te delen met collega's in het land? Dat wordt een vast punt voor volgende overleggen denk ik.

Er waren ook kritische geluiden te horen, en dat is zeker goed, want Wikiwijs is volop in ontwikkeling en alle input is welkom. Dat is de laatste weken, tijdens de gesloten test ook wel erg nuttig gebleken. Hele simpele aanpassingen aan de site konden nog meegenomen worden, maar ik sluit niet uit dat de site nog vele malen zal worden aangepast.

Een belangrijk punt van kritiek is met name dat Wikiwijs geen wiki is, iets wat de minister volgens mij wel heel hoog heeft zitten. Lees hierover ook zeker het artikel "Wikiwijs overtuigt niet" van Ronald van Engelen, die gisteren nog naar voren werd geroepen om zijn kritische kanttekeningen voor het hele publiek te plaatsen. Dit soort input is van groot belang, het gaat tenslotte om wat de doelgroep denkt dat men nodig heeft. Ik zie ook absoluut meerwaarde in een plek waar je online aan documenten kan sleutelen, niet alleen met docenten, maar ook met experts uit het veld. Ik dacht hierbij trouwens ook aan Google Wave, waar ook veel potentie op dit vlak in schuilt. Wikwijs is nu een portal, waar je materiaal kan vinden, arrangeren en plaatsen, maar (nog?) geen plek waar je samen met anderen kan sleutelen zoals dat in een wiki kan. Er is nog veel te doen dus, maar elke begin is moeilijk en Wikipedia is ook niet in 1 jaar geworden tot wat het nu is. Als je ook wil meedenken kun je contact zoeken met Wikiwijs via info@wikiwijs.nl.

Bookmark and Share
0 Responses to "Wikiwijs is live!"

Een reactie posten