17.12.09

(0) Comments

Winnaars wedstrijd Make-it-Mobile 2009 bekend

Annet Smith

, ,

Ik ontving vandaag onderstaand persbericht over de wedstrijd Make-it-Mobile die Surfnet/Kennisnet had uitgeschreven. Aardige ideeën vanuit de verschillende onderwijssectoren werden ingediend over wat je met een mobiel apparaat zou kunnen doen in het onderwijs. Ik hoop dat de winnende ideeën ook echt zullen worden uitgewerkt.

De winnaars van de wedstrijd voor ideeën voor mobiele educatieve applicaties, Make-it-Mobile, zijn in Amsterdam bekendgemaakt. Met deze wedstrijd wil het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma de (on)mogelijkheden van mobiel leren onder de aandacht bij docenten en onderwijskundigen wil brengen. Ook wil het programma het gebruik van mobiel internet in het onderwijs stimuleren, waar dit meerwaarde voor het onderwijs oplevert. De winnende ideeën worden met ondersteuning vanuit het Innovatieprogramma uitgevoerd.

Docenten, onderwijskundigen, leerlingen en studenten werden uitgedaagd een mobiele webapplicatie te ontwerpen die past bij een bestaande onderwijssituatie en aansluit op hun eigen wensen en eisen. Het innovatieprogramma ontving in totaal 22 inzendingen uit alle onderwijssectoren. Een vijfkoppige vakjury bestaande uit onderwijskundigen, programmamanagers en een ontwikkelaar van mobiele applicaties beoordeelde de inzendingen. Zij hebben vooral gelet op educatieve meerwaarde, haalbaarheid, kwaliteit en originaliteit van het idee.

Sociaal netwerk als vraagbaak
Hulp –E van de Hogeschool Utrecht won binnen het hoger onderwijs. In dit concept raadplegen studenten voor inhoudelijke vragen van een bepaald vak via een mobiel hun netwerk van medestudenten. Het juryrapport zegt hierover: “De interactie waar dit concept zich op richt, brengt studenten bij elkaar en technisch is het goed te realiseren.”

Taalonderwijs via pratend apparaat
Winnaar binnen het mbo is Talk to me van Het Grafisch Lyceum Utrecht. Hierbij typt een leerling een woord in op een apparaat dat dit vervolgens op de juiste manier uitspreekt. De applicatie ondersteunt meerdere talen. De jury oordeelt: “ Door het een downloadable applicatie te maken is deze echt ‘anywhere, anytime’ beschikbaar. Een sterk idee door de eenvoud ervan.”

Smartphone herkent voorwerpen
“Een educatief interessant idee, geschikt voor leerlingen met een taalachterstand.” vond de jury van  Talen in beweging, het winnende vo-idee van de Purmerendse Scholengemeenschap. Hierbij scant een leerling objecten in zijn/haar omgeving waarna het betreffende woord wordt gepresenteerd in tekst of audio. Het is wel de vraag of op korte termijn hiervoor een applicatie kan worden ontwikkeld, daarom zal het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma allereerst de mogelijkheden van beeldherkenning verder onderzoeken.

Meteen goed leren schrijven met touch
RK basisschool de Bengelbongerd uit Houten kwam met het winnende idee voor het po; Leren schrijven met touch. Op elk willekeurig touchscreen kunnen de vormen van letters en cijfers geoefend worden door leerlingen waarbij ze direct feedback krijgen  of ze het goed doen. Deze directe feedback is een pluspunt en maakt leren op maat mogelijk volgens de jury. Verder ziet de jury grote educatieve meerwaarde in dit idee omdat overal met lesstof geoefend kan worden.

Meer informatie over Make-it-Mobile en alle inzendingen via www.mobieleonderwijsdiensten.nl/mim

Bookmark and Share
0 Responses to "Winnaars wedstrijd Make-it-Mobile 2009 bekend"

Een reactie posten