27.1.10

(0) Comments

De iPad gepresenteerd

Annet Smith

,

Vanavond stond voor een groot deel in het teken van de lancering van de iPad die ik live volgde via verschillende sites. Als ik dit schrijf is het event rond de aankondiging van de iPad net beƫindigd. Hier even een overzicht van de belangrijkste informatie rondom deze gadget die wel eens een grote plaats zou kunnen veroveren in de harten van onze cursisten (en docenten?).

De iPad is een 9.7 inch groot, 0.5 inch dikke tablet met een multitouch scherm. De accu gaat maar liefst 10 uur mee. Hij weegt ongeveer 7 ons, heeft 16 tot 64 GB flash geheugen, 1GHz A4 speciaal voor de iPad ontwikkelde chip, wifi, bluetooth, compass, speaker, microfoon en 3G en totaal zullen er 6 varianten uitkomen. De 3G kan in Europa al werken als je een mini simkaart hebt, maar ik heb geen idee waar je die al kunt krijgen. Men gaat nog onderhandelen met aanbieders over datapakketten. Over 60 dagen is hij wereldwijd verkrijgbaar vanaf $499.- wat hem goedkoper maakt dan de iPhone.

Op software gebied zal de iPad eerst alle apps voor de iPhone al afspelen en het developer pakket wordt vandaag gelanceerd zodat we op veel aangepaste apps kunnen rekenen. Nieuw is een speciale versie van iWork voor de iPad, waardoor je erop kan tekstverwerken, spreadsheets kan maken en presentaties in Keynote. Ook nieuw is de iBook app, met online store, waar je ebooks kan kopen. Daar zal Amazon niet blij mee zijn... Er waren ook al meerdere voorbeelden te zien van games die voor de iPad waren aangepast, dus ook als gaming platform is hij interessant. Verder kan je er video op kijken en muziek op luisteren en alles synct met je Mac of Windows machine zoals dat ook met de iPod of iPhone gaat.

Op Gizmodo en Engadget was een hoop live blogging te volgen hierover, en via Twit.tv waren nog beelden en vooral audio te volgen. De presentatie komt natuurlijk ook op de Apple site te staan later vandaag of morgenvroeg. Daar is al wel meteen alle info met mooie plaatjes te vinden.

Nadelen? Geen multitasking, geen flash, geen camera. Een iPad is pas handig voor het onderwijs als je er makkelijk op kan typen denk ik. Ik weet niet of het on-screen toetsenbord makkelijk in het gebruik is, maar er is ook een speciaal dock waar een toetsenbord aan zit. De multitouch voegt wel iets toe boven een standaard laptopscherm, want je kunt makkelijker navigeren, iets groter of kleiner maken, draaien. Wat vooral een voordeel voor het onderwijs is, is de omvang en het gewicht. Een gadget waar we absoluut nog meer van gaan horen de komende tijd!

Bookmark and Share
0 Responses to "De iPad gepresenteerd"

Een reactie posten