23.1.10

(4) Comments

Sharepoint Connections 2010

Annet Smith


Afgelopen week was ik maandag en dinsdag in de Rai in Amsterdam voor de Sharepoint Connections 2010 conferentie, waar ik me eens goed heb laten voorlichten over de nieuwste versie van dit portal- en samenwerkingsprogramma. Ons ROC is al vrij vroeg gestart met het gebruik van Sharepoint als portal/intranet/communicatieomgeving en we werken alweer een tijdje met versie 2007. Het plan is om in de komende zomervakantie over te stappen op 2010 en dan wil je natuurlijk weten wat er vanuit het oogpunt van de eindgebruiker gaat veranderen.
Hoewel er ook veel technische sessies waren, heb ik toch voldoende interessants kunnen oppikken in overview sessies over de nieuwe versie van Sharepoint, maar ook over Office 2010, wat voor optimale integratie ook meteen maar ingevoerd zal worden op onze school. Ook heb ik nog sessies gevolgd over de social networking mogelijkheden en het gebruik van "rich media".
Alle sessies kenmerkten zich door een goede presentatie met veel demo's in een live omgeving. De meest in het oog springende wijzigingen voor de eindgebruiker vind ik:

- de ribbon: net als we al van Office 2007 kennen, zit er in SP2010 een ribbon (menulint) bovenaan de pagina dat zich aanpast aan wat je op het scherm selecteert. Het is een stuk eenvoudiger nu om een pagina aan te passen en bijvoorbeeld plaatjes of uiterlijk te wijzigen. Uit onderzoek is gebleken dat de ribbon ervoor zorgt dat meer mensen functies weten te vinden dan daarvoor en dat de kennis bij de eindgebruiker daardoor toeneemt, aldus Matthijs Hoekstra, developer evangelist bij Microsoft. Voor mensen die al meer weten van Sharepoint 2007 zal het wel even wennen zijn, omdat veel meer opties nu via de ribbon te vinden zijn.

- tagging: alles wat je in SP2010 plaatst geef je tags mee, zodat het sneller gevonden kan worden, maar het zorgt er ook voor dat mensen bijvoorbeeld anderen kunnen vinden via de tags die ze interessant vinden. Op je Mijn Site wordt ook een tagcloud gegenereerd van de zaken die jij hebt getagged.

- search: er is veel verbeterd aan de zoekfunctionaliteiten in SP2010, vooral doordat FAST- search is geintegreerd. Hierover had ik al eens eerder een presentatie aangehoord tijdens SamSam vorig jaar. Het zoeken is meer op z'n Googles geworden, althans, zo kwam het op mij over. Je kunt previews zien van documenten, er wordt ook in de inhoud gezocht, je kunt doorklikken op de naam van degene die het heeft gemaakt, tags die erbij staan en nog veel meer. Ik heb echt goede hoop dat dit veel frustratie bij onze docenten gaat wegnemen die vaak klagen dat ze zaken slecht kunnen vinden. Natuurlijk vergt dit ook wel wat van de eindgebruiker, die zorgvuldig tags moet kiezen en na moet denken over de naamgeving van zijn/haar documenten. Op het gebied van dergelijke informatievaardigheden valt nog heel wat eer in te behalen denk ik.

- nieuw indeling van de My Site: SP2010 begint steeds meer op een sociaal netwerk te lijken en de My Site vormt daar de spil van. Vanaf die plek kun je zaken delen, taggen, je collega's terugvinden, je blog bijhouden, een wiki starten, een reactie achterlaten bij iemand anders op zijn/haar Noteboard, kortom, een heleboel mogelijkheden om samen te werken en om op de hoogte te blijven van waar je collega's mee bezig zijn.

Ik was erg gecharmeerd van de sessie waar men liet zien hoe je via tags kunt zien waar een ander aan werkt, hoe je een oproep op je blog plaatst en vervolgens mensen bij elkaar kunt zoeken voor een opdracht en hoe je dan in OneNote zowel online als via de standaard applicatie aan hetzelfde document in real time kan samenwerken. Kreeg er een beetje een Google Wave gevoel bij. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe onze docenten zullen reageren, want het ziet er toch allemaal weer net even anders uit. Ik vind dat het beter is, maar of zij dat ook zullen vinden moet de start van het nieuwe schooljaar uitwijzen.

Bookmark and Share
4 Responses to "Sharepoint Connections 2010"
Anoniem said :
zondag, 24 januari, 2010
Verdwijnt zo al het geld naar Microsoft? Alles moet natuurlijk op een IIS server op een MS database door iemand met 30 MS certificaten worden geinstalleerd. Ik zie Sharepoint echt als de Internet Explorer 6 van de toekomst... vendor-lock-in ahoy...
Annet said :
zondag, 24 januari, 2010
@THAiSi ik zie dat niet zo. Ik ben niet van de "Microsoft is evil" clan die altijd zo uitvoerig van zich laat horen als er ook maar even iets positiefs over hun software te melden valt. Want als we het over vendor-lock-in hebben kan ik nog wel een ander groot bedrijf noemen dat mensen op dezelfde manier aan zich bindt.
Ik heb geen idee van financiƫle aspecten rondom implementatie van Sharepoint, maar weet wel dat wij op onze school een aantal eigen experts hebben rondlopen die er prima mee uit de voeten kunnen en we draaien alles op eigen servers met eigen personeel.
zondag, 24 januari, 2010
Vooral de (ingebouwde) tagging en de verbeterde zoekfunctionaliteiten zijn zeer interessant. Wij draaien Sharepoint 2007 met Kwizcom Tag Cloud erbij maar voorspelbaar is het een hele toer om de eindgebruikers te laten nadenken over tags en zinnige naamgeving aan bestanden, zodat je ook meer rendement uit de zoekfunctie kunt halen.

Om nog maar niet te spreken over kenmerken gebruiken en daar views voor te definieren voor filteren, sorteren of groeperen van documenten ... het werkt bijzonder handig maar de gemiddelde eindgebruiker verwacht gewoon een Google zoekbalkje waarin op magische wijze alle gezochte documenten probleemloos terugkomen :)
Annet said :
maandag, 25 januari, 2010
@Raymond: Het hele tagging verhaal en de social media mogelijkheden staan of vallen inderdaad met hoe je je mensen daarin "opvoedt". Afspraken maken over naamgeving van documenten hebben we al eens getracht aan te pakken, maar blijft een lastig probleem. Informatievaardigheden zouden standaard in de opleiding van iedere medewerker moeten zitten, ongeacht in welke branche deze werkt.

Een reactie posten