11.3.10

(0) Comments

Ipon 2010, een terugblik

Annet Smith

, ,

Gisteren was ik voor 1 van de 2 dagen op de Ipon in Utrecht. Ik was daar natuurlijk omdat ik in de jury van de Ipon awards zit en verder was het weer een goede gelegenheid om diverse mensen te spreken en een aantal presentaties bij te wonen. Hier mijn indrukken en opmerkingen.

De beurs was goed gevuld, maar ik heb niet echt hele nieuwe dingen gezien. Wel opvallend was dat er ipv digiborden nu steeds meer lcd touch schermen in de stands te vinden waren. Ik heb met enkele leveranciers hierover gesproken en de prijzen vind ik nog wel hoog liggen voor deze schermen. Tegen de €6000,- moet je neertellen voor de grootste variant. Dat moet dus net als de digiborden nog groeien zodat de prijs kan zakken.

Ik bezoek dergelijke beurzen ook om contacten te leggen en te onderhouden. Zo heb ik weer veel bekenden kunnen spreken en afspraken kunnen maken en heb ik mede-twitteraars ontmoet die allemaal om kwart voor 1 in de SLB stand verzamelden voor een twitterfoto. Ineens sta je dan oog in oog met mensen die je alleen nog maar virtueel hebt gesproken en dat is erg leuk. En Charles Stork van SLB had voor iedereen een mooie gadget, namelijk een wireless presenter. Bedankt hiervoor! (foto is van Charles Stork)


De presentaties waren aardig. Ik heb een verhaal over Klascement.net bijgewoond, waar men nu ook een Nederlandse site voor gaat opzetten die in april gelanceerd wordt. Ik moet eerlijk bekennen dat, hoewel ik al jaren lid ben, ik niet echt actief ben op Klascement, maar de presentatie liet me wel zien dat ik het eens extra bij mijn collega's onder de aandacht moet gaan brengen, want er valt veel moois te vinden.
Een andere presentatie die erg leuk, maar helaas ook een beetje rommelig was, was die van Trendmatcher Willem Karssenberg. Hij vertelde over verschillende mogelijkheden om een Powerpoint presentatie interactiever te maken. Omdat er geen internetverbinding was, kon hij maar een deel goed demonstreren, maar wel werd duidelijk dat een Powerpoint presentatie tegenwoordig niet meer saai hoeft te zijn. Zie zijn blog voor alle informatie over interactief presenteren. Vooral Mouse Mischief biedt kansen en is zonder internet te gebruiken, maar nog wel beta. UPDATE: kijk ook naar het 2e bericht op het blog van Willem dat bij deze presentatie hoort.

De Ipon awards werden aan het eind van de dag uitgereikt en daar moest ik onverwacht ook nog naast Hans Böhm op het podium een prijs overhandigen. Wie er gewonnen hebben kun je allemaal lezen op de site van Vives en van de Ipon. De klus was veel werk, maar ook erg leuk om te doen en ik hoop dan ook dat ik voor volgend jaar weer gevraagd wordt. Vanaf hier wil ik mijn medejuryleden en voorzitter Louis Hilgers hartelijk bedanken voor de goede samenwerking! En natuurlijk nogmaals een felicitatie voor alle genomineerden en winnaars! (foto is van Charles Stork)


Aan het eind van de dag was de TeachMeet nog aan de beurt, waarvan ik de eerste presentaties moest missen, maar nog genoeg leuke dingen heb gezien. Wel jammer dat we op het eind snel moesten vertrekken, want er zaten nog enkele mensen te popelen om hun verhaal te vertellen. Je kunt trouwens nog opnames terugkijken op Ustream. En ik kreeg ook nog een gadget in handen waarvan in eerste instantie niemand kon vertellen wat het was. Een soort spelcomputer waarmee je gehusselde Engelse woorden moest raden die vervolgens werden uitgesproken. Intussen weet ik van Ewoud Bras dat het een Talking Computron is uit 1986. Erg leuk om even te zien! (foto is van Tessa van Zadelhof)

Ik kijk met plezier terug op de Ipon. Wel kan ik me voor een deel vinden in de kritische kanttekeningen die Karin Winters gisteren blogde. De Ipon is dan wel een techniek beurs, maar af en  toe bekruipt me er het gevoel dat de techniek hier veel belangrijker is dan de didactiek en de docenten en leerlingen die ermee moeten werken. De workshops eromheen zijn maar ten dele een compensatie, want het zijn ook nog vaak verkooppraatjes. Het doel is goed onderwijs, niet een leuke gadget of flitsend scherm. Ik hoop dat de fabrikanten zich daar dan ook wel van bewust blijven.

UPDATE: veel IPON foto's van Frans Peeters zijn nu op Flickr te vinden.
Bookmark and Share
0 Responses to "Ipon 2010, een terugblik"

Een reactie posten