12.3.10

(1) Comments

Schrijfsel: "De cyberstudent" voor SLBerichten

Annet Smith

Ik ben gevraagd een column te schrijven voor SLBerichten en dat vond ik natuurlijk een fijne opdracht. Het moest actueel zijn, over onderwijs en ict gaan en prikkelend zijn. Zie hieronder het resultaat. Ik ben benieuwd naar jullie reacties!


De cyberstudent
De laatste tijd lees en hoor ik verschillende dingen over hoe het onderwijs van de toekomst eruit zou kunnen zien. Zo zei een collega gisteren nog: “Let maar op. Over 5 jaar hebben we geen laptops meer nodig, dan heeft iedereen genoeg aan zijn mobieltje en sluit je daar gewoon een toetsenbord en beeldscherm op aan. Programma’s en opslag gaat dan allemaal online.” Of het over 5 jaar al zover is denk ik niet, maar feit is wel dat veranderingen snel gaan en dat dit ook gevolgen heeft voor het onderwijs.
Kennisnet riep laatst mensen op om mee te denken over hoe het onderwijs er in 2020 uit zal zien. Ik denk persoonlijk dat, met de traagheid van het doorvoeren van veranderingen, er eigenlijk niet zoveel anders zal zijn dan nu. 10 jaar is ook niet zo heel lang natuurlijk. De spullen die we kunnen inzetten zullen weer een stukje sneller en kleiner zijn, meer kunnen, en handiger zijn in het gebruik, maar zolang docenten en managers deze middelen niet omarmen verandert er weinig. Maar dat wil niet zeggen dat onze doelgroep, de studenten, niet gaat veranderen.
In een aflevering van Wintergasten zag ik namelijk futuroloog Ray Kurzweil een verhaal houden over mensen die half robot zullen worden. Over dat computers al in 2029 net zo slim zullen zijn als mensen. En over geimplanteerde chips en supermensen die straks de wereld gaan overnemen. Een soort Matrix wereld dus. Brrrr! Ik vind dat geen fijne gedachte eigenlijk. Want hoever ga je als mensheid in het jezelf verbeteren? En wat blijft er dan nog over van onze menselijkheid?
Iets anders dat ik onlangs tegenkwam was een tijdlijn die is gemaakt door Education Futures. Hierin wordt ook een scenario voorspeld waarin mensen intelligenter kunnen worden gemaakt en scholen waar docenten hier niet in mee willen gaan zullen al snel verdwijnen. De tijdlijn loopt van 1657 tot het jaar 2045. In 2012 is het tijd voor web 3.0, het semantische web, en in 2017 zijn we op scholen eindelijk zover dat we mobiele technologie ook echt in de klas gaan inzetten, aldus Education Futures. Maar dan komt het: al in 2020 zullen de eerste implantaten worden geplaatst waardoor mensen 24/7 toegang hebben tot communicatie en informatie. Als ouder wil je dan niet achterblijven en zorg je ervoor dat je kind voorzien is van de laatste snufjes om op school zijn klasgenoten voor te blijven. Een soort van cyberstudent wordt zo een feit. En als iedereen dan heel slim is geworden, dan heb je dus scholen eigenlijk niet meer nodig. Dan download je eenvoudig even een stukje kennis naar je hersenen zoals in de Matrix en kun je weer verder. In 2037 is het dan zover dat eigenlijk alle scholen overbodig worden. Opnieuw een toekomstbeeld waar ik niet echt vrolijk van word.
Zal het allemaal zo’n vaart lopen? Ik heb geen idee eigenlijk. Maar de voorspellingen die Ray Kurzweil in het verleden deed zijn vrij aardig uitgekomen dus je kunt het ook niet helemaal afserveren als onzin. En dat de gadgets die we in ons dagelijks leven inzetten en als normaal ervaren ook steeds beter worden is gewoon een feit. Maar of we nou een mobiel in ons lichaam willen hebben? Via Twitter vond ik daarover nog deze quote van David Malcolm die het allemaal wat luchtiger maakt: "I'll get the implanted cellphone. With an answering machine for when I'm out of my head."

Links:
Timeline of Education: http://www.educationfutures.com/resources/timeline/
Bookmark and Share
1 Response to "Schrijfsel: "De cyberstudent" voor SLBerichten"
zondag, 14 maart, 2010
Hi Annet,

ik denk dat Kurzweil gelijk heeft en krijgt, het gaat veel sneller dan wij denken, leerlingen gebruiken het gewoon en worden geboren terwijl de techniek er al is."Mobiel leren en werken" is voor 2015 normaal". Kijk nu al naar de ontwikkelingen van de android en iphone apps. Bekijk de entourage edge, als voorbeeld, nu de content nog slim neerzetten en toegankelijk maken; grtjes HH

Een reactie posten