15.11.10

(0) Comments

Dé Onderwijsdagen en het Edubloggersdiner: een terugblik

Annet Smith

Er is al veel over geschreven en daarom zal ik het kort houden wat betreft mijn terugblik op de Onderwijsdagen. Ik verwijs liever naar blogposts die mij weer aan het denken hebben gezet of die een goede samenvatting geven van wat er allemaal te beleven viel. En dan heb je het allemaal ook eens lekker bij elkaar staan.

Ik ben wel tevreden teruggekomen en vooral het hoge gadgetgehalte in diverse workshops en ook op de "beursvloer" was natuurlijk wel aan mij besteed. De 3D printers, de jongen met een matje op zijn hoofd die dingen op een computerscherm met zijn hersenen kon besturen, augmented reality, allemaal leuk, vooral omdat er overal ook de link met onderwijs bij werd gelegd. Zelf liep ik rond met mijn Macbook Air (waarover nog wel eens meer), een voicerecorder (waarover binnenkort een review) en mijn telefoon om veel mee te twitteren. In 1 workshop werden nog wat eerste resultaten gedeeld van het nog lopende project Devices in het Onderwijs. Zo was er de iPad (natuurlijk), de Entourage eDGe (tablet en e-reader in een) en ook een Nikon Coolpix s1100pj (camera met ingebouwde projector) waar men meer over vertelde. De laatste leek in eerste instantie veelbelovend, maar dat bleek wat tegen te vallen. Op de blog van het project staan alle ervaringen verzameld en worden ook blogs gelinkt waar men meer vertelt over de inzet van deze gadgets in het (Hoger) onderwijs.

Het Edubloggersdiner was erg geslaagd en ik heb met veel mensen gesproken over onderwijs, vernieuwing, gadgets en nog veel meer. Geweldig, en Karin en Liesbeth, bedankt voor het organiseren! Ik begreep dat de wiki voor volgend jaar alweer is aangemaakt. :-)

Een aantal blogposts wil ik even uitlichten:
Helikon: Helikon deed de Onderwijsdagen en Onderwijs: sneller en goedkoper (met name de laatste post is prikkelend te noemen en zette mij aan het denken!)
Trendmatcher: Beleef de toekomst van het Onderwijs!
Wilfred Rubens: De toekomst van het leren volgens Sugata Mitra, Onderwijstechnologie voor .....docenten, Sociale media als zelfregulerend systeem en nog veeeel meer. :-)
Gerard Dummer: Onderwijsdagen dag 1 en Onderwijsdagen dag 2
Karin Blogt: Een onderwijsdag #owd10 in steno en Edubloggersdiner 2010, dank!
Erwin's EduBlog: Mijn Onderwijsdagen 2010 deel 1 van 2
Elke Das: Onderwijsdagen
Wytze Koopal: Onderwijsdagen 2010

Ook leuk: op de site van de Onderwijsdagen staat ook een dergelijk lijstje, met nog meer blogs en er was voor de bloggers zelfs een heuze persmap! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik die nog moet doorlezen... Wat trouwens ook erg fraai is, alle keynotes en enkele presentaties zijn gewoon online terug te kijken. Heel mooi geregistreerd en echt een aanwinst als je je collega's die er niet bij konden zijn toch wilt laten meegenieten. Want het verhaal van Sugata Mitra en ook dat van Michiel Muller zijn inspirerend te noemen en zouden breder onder de aandacht moeten worden gebracht. Net als ik nog steeds af en toe terugdenk aan het verhaal van hockeycoach Marc Lammers van vorig jaar.

De Onderwijsdagen zijn op weg om een bredere conferentie te worden dan alleen een voortvloeisel van de Surfdagen voor het HO en WO, maar de deelnemersgroep mag nog best wat diverser denk ik. Ik heb genoten van de ontmoetingen, ben geïnspireerd door de keynotes en kan weer aan de slag met het opzetten van een digitale leerlijn voor onze docenten omdat ik meer heb gehoord over MarchET.nl. Kortom, volgend jaar weer (als het mag van de baas)!
Bookmark and Share
0 Responses to "Dé Onderwijsdagen en het Edubloggersdiner: een terugblik"

Een reactie posten