27.11.10

(0) Comments

Philips LFH0652 voicerecorder, een review

Annet Smith

Af en toe krijg je een leuk aanbod en dat was ook het geval toen Philips aanbood om mij een LFH0652 voicerecorder toe te sturen voor een paar weken zodat ik deze kon testen en beschrijven op mijn blog. Ik had er natuurlijk wel bij gezegd dat ik mijn mening zou beschrijven en dat dit ook kon betekenen dat het oordeel wat minder positief kon uitvallen. Dat was geen probleem, men is kennelijk zeker van zijn zaak.

Nou heb ik al een aantal jaren een Olympus voicerecorder en die heb ik hier ook al eens (in 2006) besproken, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik hem weinig gebruik. Ik kom weinig in situaties waar spraakopnames nodig zijn en denk er ook vaak domweg niet aan dat ik zo'n apparaat heb. Nou is de Philips LFH0652 wel even een stapje verder dan dat simpele ding van mij, en ik wilde wel eens zien hoe een voicerecorder 4 jaar later zou presteren.


Eerst even wat informatie uit het persbericht, waarin trouwens ook nog een ander type, de LFH0642, wordt genoemd:
De LFH0652 en de LFH0642 zijn uitgerust met een Low Noise microfoon. Deze heeft een betere signaalruisverhouding dan een standaardmicrofoon, waardoor iedere uitspraak perfect geregistreerd wordt tot op een afstand van 3 meter. De ClearVoice-technologie zorgt dat de opgenomen informatie, ook van zachte stemmen afgespeeld wordt in een verbluffende audiokwaliteit. Gebruikers kunnen de geluidsregistraties maken in de hoogwaardige opnamestanden Super High Quality, High Quality en in Standard Play, Long Play en Super Long Play. De LFH0652 heeft daarbij ook nog een PCM stand voor ongecomprimeerd opnemen in CD kwaliteit.

Beide modellen bieden opslagruimte aan tot maar liefst 566 uur in MP3 formaat. Geluidsbestanden kunnen gemakkelijk worden overgebracht naar de PC, Mac en Linux- computer zonder extra software te installeren. De Voice Tracer bestanden worden automatisch herkend zodat deze via Drag & Drop worden overgezet.

Opslag in de 4 mappen op de voice recorders laten de opnamen makkelijk ordenen, om via het USB station efficiënt op de PC, Mac of Linux opgeslagen te worden en deze via luidsprekers in digitale kwaliteit af te luisteren, te bewerken of door te sturen via e-mail.

Gebruiksvriendelijk en ergonomisch ontwerp

De Voice Tracers hebben een extra groot, goed leesbaar en verlicht LCD scherm als interface voor extra gemakkelijke bediening op alle momenten van de dag.

De LFH0652 heeft een rubber achterzijde, waardoor deze extra lekker in de hand ligt. Met de Philips LFH9154 accu’s is intern opladen via USB bij beide modellen mogelijk. Zo lever je een kleine bijdrage aan het milieu.

De voicerecorder (oeps, Voice Tracer!)  wordt geleverd met een externe microfoon, een batterij, een koptelefoon, een datakabel met mini usb aansluiting en een hele summiere Quick Start Guide (pdf) zonder tekst. Dat laatste zorgde ervoor dat ik wel even moest puzzelen om het apparaat überhaupt aan te krijgen, want de pictogrammen vond ik wat verwarrend. Later vond ik ook nog een handleiding online (pdf), die wel duidelijk is, maar eigenlijk vind ik dat je bij zo'n apparaatje geen handleiding nodig zou moeten hebben en dat het zich vanzelf moet wijzen. Dat was nu deels het geval.


Het eerste dat me opviel is hoe ongelofelijk licht het apparaatje is. Je voelt nauwelijks dat je hem vasthoudt. Toen ik eenmaal had uitgevogeld dat 1S in de Quick Start Guide betekende dat ik een knop iets langer ingedrukt moest houden, kon de pret beginnen. Opnameknop indrukken, even wat inspreken en weer afspelen. Meteen schrok ik van mijn eigen stem, want ik had het apparaatje veel te dicht bij mijn mond gehouden en de stem klonk vervormd en slecht te verstaan. Dat kon beter. Gewoon wat lager houden, weer opnemen en ja, toen klonk het best aardig uit het speakertje, maar geweldig was het nog niet. Pas toen ik de koptelefoon aansloot werd de audio aanzienlijk beter van kwaliteit, dus dat was voor het afluisteren wel een pre.

Ik heb verschillende soorten opnames gemaakt. Eerst binnen, zonder externe microfoon, toen buiten, met de microfoon en bij een hoop wind en vorige week is de voicerecorder mee geweest naar de Onderwijsdagen, waar ik hem, zonder microfoon, heb gebruikt om een aantal keynotes in het Beatrixtheater op te nemen en ook nog enkele workshops in kleinere ruimtes. Tenslotte heb ik enkele mondelingen Engels die ik moest afnemen ermee vastgelegd met het apparaat op tafel tussen mij en de cursist in, zonder externe microfoon. Ik heb de binnen opname tegelijkertijd op zowel de Philips als op mijn eigen Olympus gemaakt (die in Wav-formaat opneemt) om de kwaliteit te kunnen vergelijken en tenslotte heb ik ook nog de speciale PCM stand uitgeprobeerd, waardoor er CD kwaliteit opnames mogelijk zouden zijn. Opnames kunnen naar 4 verschillende mappen worden weggezet en er is ook nog envijfde Music map, met wat voorbeeld melodietjes erin. Maar om nou een voicerecorder als muziekspeler te gaan gebruiken vind ik wel een vreemd idee.

Na al dat opnemen heb ik de voicerecorder aangesloten op de pc en de mp3 bestanden overgeheveld. Dat gaat heel eenvoudig onder Windows 7, de Philips wordt gezien als extra schijf en het is gewoon een kwestie van knippen en plakken. Wat er ook op bleek te staan was de handleiding, een simpel programma voor in de browser en nog wat links naar de Philips site. Bij mijn oude Olympus moest ik eerst software installeren, daarna nog een patch voor de software en een nieuwe driver en toen werkte het eindelijk. Zucht.

Omdat sommige opnames nogal lang waren heb ik een eenvoudig splitter programma gebruikt (Direct Wav MP3 splitter) waarmee ik fragmenten uit de MP3 bestanden heb geknipt. Hieronder staan de opnames, wat korte selecties van wat ik heb opgenomen. Luister zelf maar en kijk wat je ervan vindt.

Opname buiten met externe microfoon (mp3):


Opname binnen (mp3):


Opname Beatrixtheater (MP3):


Opname OWD, in presentatieruimte met versterking (MP3):


Opname binnen, mondeling met recorder op tafel (MP3):


Helaas is het me niet gelukt de WAV bestanden hier te embedden zonder dat iedere browser om een een of andere plug-in gaat vragen, dus die staan hieronder als linkje:

Opname binnen met PCM stand (WAV)

Opname binnen met de Olympus (WAV)

Wat duidelijk wordt uit de opnames is dat de Philips vooral met de externe microfoon eraan erg mooie opnames maakt en zelfs in grote ruimtes nog best wel wat op weet te pikken. Dit is een extraatje, want op de doos staat geen vinkje bij Lectures/ conferences, maar alleen bij Notes en Conversations, die inderdaad prima worden geregistreerd. De kwaliteit van de opname buiten met de externe microfoon verbaasde me, die is erg duidelijk, ondanks de stormachtige wind die je nauwelijks hoort. In vergelijking met mijn eigen oude voicerecorder is de opnamekwaliteit in elk geval veel beter, maar dat mag je ook wel verwachten na 4 jaar doorontwikkelen. De PCM stand resulteerde in een veel groter Wav-bestand (1.4 MB) dan de mp3 bestanden, maar mijn afspeelapparatuur is niet zodanig dat ik duidelijk kan horen of daar verschil in zit. De audiofielen horen daar misschien wel CD-kwaliteit in. Mijn conclusie? Het is een handzaam en licht apparaatje en als je eenmaal weet hoe het werkt (ondanks de Quick Start Guide) gaat het best snel. Vanaf €109,- te koop, wat ik nog wel behoorlijk hoog vind.

Nog een leuk extraatje kreeg ik afgelopen week in de mail, namelijk een Soundcard op de site van Philips. Daar kan je virtueel met de voice tracker een berichtje inspreken en naar iemand mailen. Grappig gedaan, alleen is dit natuurlijk wel heel wat anders dan het echte apparaat en ik zat ook even te zoeken naar een uploadknop waarmee ik opnames van de voice tracker naar de Soundcard kon zetten, maar die was er niet. Leuke gimmick, verder niet.

Ik wil Philips bedanken voor het feit dat ik een paar weken de Voice Tracker mocht testen. De hamvraag is dan natuurlijk nog: zou ik er zelf ook eentje aanschaffen? Mijn antwoord moet dan nee zijn, omdat mijn huidige voicerecorder ook al een paar jaar ligt te verstoffen en ik er eigenlijk weinig toepassingen voor zie in mijn dagelijkse werk en voor die paar mondelingen die ik vastleg voldoet mijn Olympus nog prima. Maar ik kan me best voorstellen dat mensen die presentaties willen vastleggen of iets willen dicteren dit best een handige gadget zullen vinden, maar wel met een pittig prijskaartje.

Disclaimer: ik werk niet voor Philips en heb niets ontvangen van hen om hierover te schrijven, behalve de Voice Tracker voor een paar weken te leen.
Bookmark and Share
0 Responses to "Philips LFH0652 voicerecorder, een review"

Een reactie posten