Blogfeed van slag

Annet Smith

Vandaag viel me op dat de rss-feed van dit blog, die ik via Feedburner laat lopen, al sinds 3 februari niet meer werd geüpdatet. Vreemd, want er zijn daarna toch echt wel berichten bijgekomen. Ik dacht dit even tussendoor op mijn werk te kunnen oplossen, maar dat bleek valse hoop. Ik werd op Twitter al geattendeerd door verschillende mensen dat ze ineens bijna 100 nieuwe items in hun feedreader hadden van ruim 4 jaar geleden. Het zweet brak me uit toen ik dit op weg naar huis pas las en ik ben meteen in de materie gedoken om het op te lossen.

Mijn blog schrijf ik bij Blogger en op mijn eigen domein wordt vervolgens de blog getoond en staat ook de rss-feed die ik bij Feedburner had ingevuld. http://www.gadgetsenonderwijs.nl/rss.xml is de url, die dan automatisch doorlinkt naar Feedburner. Ik heb voor Feedburner ooit gekozen omdat ik de statistieken daarvan uitgebreider vind dan van Blogger zelf. De eerste stop was dan ook de Feedburner site, waar ik er al snel achter kwam dat mijn feed te groot geworden was. Er kwam een foutmelding toen ik de feed probeerde te pingen vanaf de Feedburner site dat de limiet van ergens boven 500kb overschreden was, klaarblijkelijk dus al sinds 3 februari. Wat ik dan jammer vind is dat ik niet een seintje hierover van Feedburner heb gekregen.

Wat in de weg zit bij Blogger is dat ik eigenlijk nog twee Gadgets en Onderwijs blogs heb, eentje van voor de verhuizing (november 2006) naar een nieuw domein en dit blog. Nou heb ik in een Feedburner forum wat gegraven en kwam een item tegen waarin ik dacht de oplossing gevonden te hebben. Simpelweg wat code aan de bron-url in Feedburner toevoegen en aangeven hoeveel items er maximaal geladen moeten worden. Maar wat er niet bij stond was hoe dit werkt als je een eigen domein hebt, alleen maar in combinatie met een blogspot.com adres. Ik dacht dit op te lossen door de url aan te passen door gadgetsenonderwijs.blogspot.com hiervoor te gebruiken, maar dat is dus de url van mijn oude blog en prompt kreeg iedereen 4 jaar oude berichten in de reader. Vanmiddag had ik dit even snel aangepast en toen ik zag dat dit niet de oplossing was, dacht ik de oude url weer te hebben ingevuld. De foutmelding die verscheen dat de feed te groot was had ik natuurlijk al eerder gezien, maar ik realiseerde me niet dat de wijziging in de bron-url ook niet was doorgevoerd daardoor. Dus de hele middag stonden er alleen maar oude berichten in de feed.

Bij thuiskomst wilde ik wel zo snel mogelijk een oplossing vinden, maar dat bleek niet zo makkelijk. Veel sites gingen over Wordpress en niet over Blogger. Uiteindelijk kwam mijn vriend met de oplossing die hij vond op deze site. Er moest wat extra tekst achter de basis url van de feed geplakt worden, zodat die uiteindelijk geworden is:

http://www.gadgetsenonderwijs.nl/atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=10

Dat laatste getal is dan aanpasbaar, ik heb het maar bij 10 gehouden. Dat is wat er dus nu bij Feedburner als bron staat en dan werkt het gelukkig allemaal weer. Wel raar dat je een dergelijke instelling in Blogger zelf onder het tabblad Instellingen > Site-feed niet kunt vinden!

Excuses dus voor de hoeveelheid extra posts die iedereen ineens te verstouwen kreeg in de feedreader, maar als het goed is is dat nu verleden tijd. En af en toe even terug in de tijd is ook best grappig, toch?
Bookmark and Share
2 Responses to "Blogfeed van slag"
Anoniem said :
dinsdag, 01 maart, 2011
Ik vond het wel leuk om eens wat historische posts te lezen :)
Annet said :
dinsdag, 01 maart, 2011
Af en toe een keer terugbladeren in mijn blog vind ik zelf ook leuk. Soms verbaas ik me er over hoeveel ik alweer vergeten ben. ;-)

Een reactie posten