10.4.11

(0) Comments

Conference in the sun, CvI in Domburg

Annet Smith

,

De Conference by the sea werd een Conference in the sun afgelopen week. Helaas kon ik maar 1 dag van deze happening meemaken, maar dat was genoeg om te merken dat de mensen van het Consortium voor Innovatie een gouden greep hadden gedaan met het kiezen van de locatie voor de management conferentie voor het mbo.

Ik heb helaas maar enkele presentaties mogen bijwonen en heb ook zelf nog een verhaal gehouden over de digitale leerlijn die we samen met andere ROC's willen gaan opzetten. De professionalisering van docenten was een thema van veel workshops in Domburg, een teken dat er op veel scholen over wordt nagedacht. Natuurlijk is mijn eerste insteek de professionalisering op het gebied van ict-gebruik en daarvoor zijn we in Wikiwijs intussen al een aantal maanden aan de slag om online arrangementen met verschillende onderwerpen op te zetten. De docent kan hierin vanuit een leervraag oplossingen aangereikt krijgen met verwerkingsopdrachten voor in het eigen portfolio. Ook is het mogelijk om over 1 specifieke tool meer informatie te vinden, met didactische tips en voorbeelden van wat ermee gedaan kan worden.

Ik ben van mening dat we in de huidige wereld niet meer kunnen accepteren dat docenten nog steeds lesgeven zoals ze dat al 25 jaar doen en dat ze daarbij de mogelijkheid krijgen voorbij te gaan aan alles wat er op ict gebied in de wereld van hun doelgroep gebeurt. Het krampachtig verbieden van allerlei ict middelen die cursisten als normaal ervaren is niet meer van deze tijd, maar nog steeds hoor ik collega's vragen of het internet niet uit mag en dat ze mobieltjes in beslag nemen. Het vraagt om zelfreflectie, het vraagt om kritisch kijken naar jezelf en je lesinhoud en het vraagt om flexibiliteit en kennis van didactiek en ict. Scholen zullen veranderen en de docenten zullen mee moeten, hoe dan ook.

Dat moeten is nog steeds iets wat men moeilijk vindt. Want het is al heel lang geaccepteerd dat docenten zich niet hoeven te scholen op het gebied van didactiek en ict als ze dat niet willen. Terwijl dit toch de groep is waarvan je de meeste vernieuwing mag verwachten, want ze begeleiden wel dagelijks anderen op hun weg naar nieuwe kennis en vaardigheden. En als er dan wel geschoold wordt, gaat het om eigen vakinhoud. Niet onbelangrijk, maar ook op het gebied van didactiek mag er best wel wat vaker gekeken worden naar nieuwe inzichten. In het mbo hebben we te maken met veel zij-instromers en hoe je het ook wendt of keert, deze groep heeft meer ervaring met werken in een bedrijf dan met vakdidactisch handelen. Het is dan ook niet vreemd dat men met de handen in het haar zit als er in de klas ineens een groep zit met laptops voor de neus. Hoe kunnen we die nou handig inzetten? Niet door ze alleen maar wat te laten zoeken op internet (want weten ze wel hoe dat moet?) of een werkstuk te laten maken dat over een paar weken af moet zijn. Ook niet door ze de hele les aan een digitale methode te laten werken, dat motiveert echt niet, hoe mooi die er soms ook uitzien. Dan is het niet zo gek dat de cursisten gaan zitten hyven, msn-en of youtube filmpjes kijken. Tot grote ergernis van de docent, en terecht. Maar om dan altijd de schuld op die cursisten te schuiven is wel erg makkelijk. Afwisseling van werkvormen, gebruik maken van de aanwezige hulpmiddelen en eens nadenken over hoe jij het zelf anders zou kunnen doen zouden al een boel teweeg kunnen brengen. De digitale leerlijn die we opzetten moet hier een bijdrage aan leveren.

En dat alles komt dan los als je eens met anderen discussieert in zo'n inspirerende omgeving als het Hof Domburg. Het was fijn dat de zon scheen en dat er een positieve vibe overheerste. Op Twitter kwam ik  een dag eerder nog een quote tegen die ik vrij vertaalde en die herhaaldelijk door de aanwezige twitteraars werd geretweet:
"Zegt de ene manager tegen de andere: wat als we nou in ons personeel investeren en ze gaan weg?! De ander: wat als we dat niet doen en ze blijven?"

Ge├»nteresseerd of getriggered geraakt door dit stukje? Neem contact op, misschien kunnen we de digitale leerlijn samen verder vormgeven.
Bookmark and Share
0 Responses to "Conference in the sun, CvI in Domburg"

Een reactie posten