Even naar het STIC in Brussel

Annet Smith

Ik kreeg enkele maanden geleden de mogelijkheid aangeboden om deel te nemen aan een uitstapje naar het STIC in Brussel, wat staat voor het Schools Technology Information Centre van Microsoft. Via diverse sociale netwerk kanalen werd ik benaderd en maakte ik deel uit van een groep van tegen de 20 mensen uit mbo-land. Het was erg vroeg opstaan (6 uur zat ik in de bus) en erg laat terug, maar het was zeker een interessante trip, al was het alleen al om de gesprekken en discussies die het tijdens de dag, maar ook tijdens de reis heen en terug opleverde.

Intussen is er al een prima samenvatting ter plekke over geschreven door een van de deelnemers, Patrick Koning, dus ik verwijs graag naar zijn blog hiervoor. Kijk daar ook vooral het inspirerende filmpje van Simon Sinek, waarbij ik het wel van lef vond getuigen dat men de door Microsoft georganiseerde dag startte met een filmpje waarin Apple werd geprezen om hun manier van werken. :-)

De rondleiding door het gebouw was leuk, we kregen er allerlei gadgets en hulpmiddelen voor het onderwijs, maar ook voor bijvoorbeeld de gezondheidszorg te zien. Natuurlijk mocht de Surface niet ontbreken, en verder waren er o.a. Skoolmates te zien, oplossingen voor cursisten met een beperking, digibord met documentcamera en nog meer aardigs. Als je op mijn plixi pagina kijkt zie je nog wat foto's hiervan, hoewel niet altijd even scherp.

De middag stond vooral in het teken van uitwisseling over de vraag hoe je ict inzet in het mbo, maar daarbij ook meteen de vraag waarom je dat zou doen. Een visie is de basis van je onderwijs, als instelling moet je aan je medewerkers, cursisten en andere betrokkenen duidelijk maken waarom je bepaalde keuzes maakt en welke kant je op wil. En dan moet die visie ook door je personeel worden uitgedragen. Een onderwerp waar we ook op mijn ROC mee bezig zijn. 

Belangrijkste boodschap van de dag was voor mij niet nieuw, maar wel eentje die je niet vaak genoeg kan herhalen, namelijk dat je als onderwijsinstelling de boot gaat missen als je niet iets aan je onderwijs verandert. Het zou niet zo mogen zijn dat we in deze veranderende wereld nog steeds hetzelfde werken als we 100 jaar geleden al deden. Dat kan in geen enkel beroep, omdat er altijd nieuwe technieken, inzichten worden ontwikkeld die je moet verwerken. De school van morgen (waar ik trouwens al eens eerder over schreef) is geen plek meer waar cursisten nog braaf van 9 tot 5 in de bankjes naar een orerende docent willen zitten luisteren (tenzij het een goeie "storyteller" is!), maar een plek waar je samen op zoek gaat naar kennis, die zich ook buiten de school bevindt. Het sociale aspect wordt steeds belangrijker in de school, samenwerken, je als docent kwetsbaar durven opstellen en niet denken dat je de waarheid in pacht hebt. Een interessante toekomst, vind ik, maar ook eentje die sommige mensen in onze ROC's met angst en beven tegemoet zullen zien...

UPDATE: Op het Microsoft blog staan intussen al allerlei links naar berichten over dit bezoek. Kijk dus vooral ook daar!
Bookmark and Share
0 Responses to "Even naar het STIC in Brussel"

Een reactie posten