12.6.11

(2) Comments

Digitale leerlijn in ontwikkeling

Annet Smith

,

Op mijn werk ben ik sinds enkele maanden samen met een collega aan de slag met een grote klus, namelijk het op poten zetten van een digitale leerlijn voor docenten (en later ook andere medewerkers) rondom ict in het (mbo) onderwijs. We boden al jaren workshops rondom bepaalde onderwerpen aan, maar op de een of andere manier kwamen daar steeds minder mensen op af. Te druk, lesuitval mocht niet, ongeschikt tijdstip, geen interesse/prioriteit? Wie zal het zeggen. Feit is wel dat we nog steeds achterblijven bij wat er in de wereld om ons heen gebeurt en wij vonden het tijd worden om een volgende stap te zetten nu de infrastructuur en de apparatuur op ons ROC dik in orde is. Gelukkig vindt ons CvB dit ook en dus konden we aan de slag.

Allereerst wilden we een aantal basis competenties op het gebied van ict in het onderwijs definieren die we als uitgangspunt konden gebruiken voor de opzet van onze leerlijn. We vonden deze in de Kennisbasis ICT (pdf), een stuk uit 2009 van de ADEF, het Algemeen Directeurenoverleg van de Educatieve Faculteiten, dat een 5-tal categorieĆ«n bevat, te weten attitude, instrumentele vaardigheden, informatievaardigheden, algemene didactiek en arrangeren en ontwikkelen. De laatste 4 onderwerpen vormen de basis van onze leerlijn.

Ons idee: maak een online cursusomgeving waar je docenten zelf hun leervraag laat zoeken, of op basis van bepaalde tools een keuze laat maken. Dus: ik zit met het probleem dat ik laptops in de klas wil inzetten om het samenwerken tussen cursisten te bevorderen, maar welke ict-tools heb ik dan tot mijn beschikking? Of: ik heb geen idee hoe ik een filmpje in een Powerpoint presentatie krijg. Hoe moet dat? Of: mijn cursisten hebben mobieltjes die ik best zou willen inzetten, maar wat kan je daar eigenlijk mee?Veel praktische vragen die we regelmatig tegenkomen en waarop we nu in allerlei Wikiwijs arrangementen antwoorden proberen te geven. Gewoon knoppenuitleg, maar wel met extra tips en trucs voor hoe je dat nou in de klas moet organiseren en waar je allemaal aan moet denken. Dat laatste is best nog wel eens lastig te vinden. Knoppen cursussen zijn er legio, maar wil je als docent een antwoord op hoe je dat nou in jouw les moet toepassen dan is er niet zoveel te vinden.

Wikiwijs hoor ik sommigen denken. Waarom? Nou, wij houden van delen en samenwerken (crowdsourcing zien wij wel zitten) en we hadden een simpele (en gratis) tool nodig waarmee we dat konden bereiken. De manier van werken is niet perfect, maar het is voor iedereen wel mogelijk om onze arrangementen te gebruiken en er een eigen versie van te maken, met eigen onderwerpen en huisstijl. Intussen hebben zich al meerdere collega's van andere ROC's (o.a. Zadkine, Nijmegen, de Leijgraaf, Aventus) aangesloten en aangeboden om ook stukjes van de leerlijn te ontwikkelen. We hebben een LinkedIn groep in het leven geroepen waar de "auteurs" met elkaar delen waar ze mee bezig zijn en vragen kunnen stellen. Kortom, het begin is er en we zijn best trots op wat we in korte tijd al hebben gemaakt en bereikt. Ook Kennisnet kijkt mee en we hopen dat dit nog verder zal worden uitgebreid.

De volgende stap is dat we deze leerlijn gaan implementeren. Dat zal starten na de zomervakantie, wanneer er docenten aan hun eigen ontwikkeling gaan werken in scholingstrajecten naar een hogere schaal. Onze leerlijn wordt daar een onderdeel van. We willen in een periode 1 of 2 sessies organiseren waar collega's elkaar treffen en ervaringen kunnen uitwisselen, maar verder is het plannen van de scholing aan de docent zelf. Begeleiding is dan op afstand en via een digitaal portfolio beschikbaar. Hoe men dat gaat ervaren is nog een groot vraagteken, maar we hopen dat het feit dat de inhoud dicht bij hun praktijk blijft hen zal stimuleren om iets nieuws te proberen en dat daardoor langzaam de houding t.o.v. ict zal veranderen. En zo hebben we ook meteen de attitude uit de Kennisbasis ICT een plekje gegeven.

Misschien willen we wel teveel en zijn we heel idealistisch, maar ik denk dat we op de goede weg zijn. Het zal een project zijn dat nooit af is, waar altijd aan bijgeschaafd kan worden en waar zaken uit verdwijnen en weer bijkomen. We zijn dan ook nog steeds op zoek naar collega's van ROC's en AOC's die dit idee ook zien zitten en mee willen werken. Vorige week deed ik ook een oproep hiertoe bij een bijeenkomst van de groep Kennisnet ambassadeurs uit het mbo wat weer enkele toezeggingen heeft opgeleverd, maar meer zijn altijd welkom. En ben je nou door dit alles geprikkeld en wil je wel eens zien hoe het er nou uitziet? Nou, kijk dan hier. Bedenk wel dat dit nog volop in beweging/bewerking is en er nog bijna wekelijks nieuwe tools aan de lijst worden toegevoegd. Tips en handige bronnen zijn altijd welkom, dus neem vooral contact op als je iets ziet waar je wat over kwijt wil.
Bookmark and Share
2 Responses to "Digitale leerlijn in ontwikkeling"
Bert Plaat said :
vrijdag, 17 juni, 2011
Interessant artikel Annet, want het gaat over de wording van een product dat grenzen verlegd.

We zijn in Nederland niet zo van de complimenten, meer van kijken wat er net niet klopt, maar dit arrangement ontstijgt met verve de zesjes cultuur. De didactische opzet is helder en logisch. Daar houden docenten van!

Annet, je beschrijft in het blog ook dat arrangeren in Wikiwijs nog niet perfect is. Goed nieuws; aan verbetering wordt hard gewerkt. Ook ik behoor tot een groepje arrangeerders dat input mag geven aan ontwikkelaars.

Belangrijke verbeteringen zijn (situatie 14 juni j.l.); dat je het eigendom van een arrangement kunt overdragen, dat je er samen aan kunt werken, dat er sjablonen kunnen worden ingevoerd bij het tabblad eigenschappen. Verder nog 30 kleinere verbeteringen.

Nu nog even dit Annet: hoe vind ik het arrangement om te kopiƫren en aan te passen voor onze scholen? Doe pogingen maar die mislukken....
Annet said :
vrijdag, 17 juni, 2011
Bedankt voor je complimenten, Bert! Ik zal ze ook doorgeven aan mijn collega, want ik doe dit niet alleen, maar we werken met twee mensen al een aantal maanden 1 dag per week hieraan.
Goed om te horen dat er weer verbeteringen in WIkiwijs komen. Ik zat zelf in de klankbordgroep, maar dat lijkt wel een stille dood gestorven te zijn...
We hebben het arrangement momenteel alleen gepubliceerd, nog niet gedeeld via de site. We gaan binnenkort kijken hoe we het gaan aanpakken dus nog even geduld. Dan zal het ook vindbaar zijn en kun je het naar je eigen arrangementen kopieren. Maar als het straks mogelijk wordt om ook met anderen eraan te werken is dat misschien ook wel een optie. Ik ben benieuwd hoe dat in zijn werk zal gaan.
Voor de huidige belangstellenden en mensen die bijdrages willen leveren hebben we een LinkedIn groep. Als je daar ook een uitnodiging voor wilt, laat het dan even via twitter of mail weten. We kunnen altijd een Wikiwijsexpert zoals jij erbij gebruiken!

Een reactie posten